Agent Side Grinder – Hardware: geen originaliteitsprijs

door Pieter Malliet

Haal je lange zwarte jas en dito puntschoenen alvast van onder het stof. Als het van de Zweden van Agent Side Grinder afhangt, wordt de eighties revival immers tot in het extreme doorgedreven. Hun derde langspeler ‘Hardware’ laat zich luisteren als een grimmige bloemlezing uit de geschiedenis van de electrowave, en komt alvast niet in aanmerking voor een originaliteitsprijs.

De donkere new wave die ze op dit album presenteren stoelt vooral op het minimalisme van Kraftwerk, aangevuld met zowel een flinke scheut pop van Depeche Mode als een slok dancewave van New Order, afgekruid met een vleugje experimentele industrial van Einsturzende Neubauten en hier en daar zelfs een snuifje rock van Sisters of Mercy. Toch kunnen we niet spreken van een best of. Hoewel de nummers stuk voor stuk goed genoeg zijn om een plaats op een album van de vernoemde grote voorbeelden af te dwingen, zou geen van hen behoren tot hun beste werk.

Zonder echte uitschieters is de gehele cd binnen het genre behoorlijk toegankelijk en bij momenten best dansbaar. Terwijl het typische dwepen met vervreemding, de donkere kant van het leven en toekomstpessimisme door de diepe, eentonige grafdelversstem van Kristoffer Grip blijft steken in het ondermaanse, zijn het de gastvocalen van Henric de la Cour op ‘Wolf Hour’ die het zich wentelen in de duisternis voor even naar een spiritueel hoger niveau tillen.

Als geen ander weet Agent Side Grinder de sfeer van een voorbij tijdperk op te roepen, en een vroeger genre nieuw leven in te blazen. Je kan echter niet buiten de kwestie of je hier te maken hebt met een simpele gimmick of dat deze muziek in de huidige context daarentegen nog enige relevantie met zich mee kan dragen. Bij de band zelf verwachten/hopen ze niet alleen de sound van het verleden te brengen, maar ook die van de toekomst. Sta ons toe bij dit laatste toch een groot vraagteken te plaatsen.

Agent Side Grinder live zien kan deze zomer in Utrecht (Summer Darkness, 27-29.07, info & tickets).

Agent Side Grinder website

Album verdeeld door DGR Music