Alabama Shakes – Sound & color: aan de voet van Olympus

door Max De Moor

Griekse goden zal je wellicht niet vinden in het Athens van Alabama, maar de sirenenzang van Brittany Howard klonk in 2012 zo verleidelijk dat de frontvrouw van Alabama Shakes haar mercuriusmissie als postbode definitief aan de wilgen mocht hangen. Met een prettig debuut vol zonnige garagesoul onder de arm trokken de Shakes de wereld rond om uiteindelijk halt te houden aan de voet van de Olympus: drie Grammy-nominaties en een optreden voor de Obama’s. Zij blij, wij blij, maar in ons achterhoofd nestelde zich voorzichtig de prangende vraag: ‘En hierna?’

Dat hiernamaals is intussen aangebroken en –spoiler alert- het viertal stelt het prima. Dat verklappen ze zelf al op song numero uno, het ambitieuze ‘Sound & color’. Met de deur in huis vallen doen ze nochtans niet. Integendeel, de intro is een rit in een lift naar de top van een wolkenkrabber. Op een teller stapelen de verdiepingen zich razendsnel op en het uitzicht op de stad reikt steeds verder. Of in minder omfloerste termen: het perfecte type begin dat een plaat zowel aankondigt, als samenvat. Zie ook: ‘Intro’ van The XX en ‘(Druun)’ van DIIV.

Na een sterke aanloop is het kwestie van binnen te koppen en –spoiler alert- ook daar slagen ze glansrijk in. Single ‘Don’t wanna fight’ hobbelt op een aanstekelijk rifje en het schuurpapier dat de stem van Howard heet. Op ‘Dunes’ en ‘Gimme all your love’ wordt tweemaal een robbertje uitgevochten met Led Zeppelin en ‘Future people’ wuift minzaam naar de gevallen engelen van Kings of Leon.

Dat niveau houden Alabama Shakes helaas niet alle twaalf songs vol. Het pruttelt al lichtjes tegen na de eerste helft, maar op het voorlaatste nummer ‘Gemini’ vliegt de groep uit de bocht. Wat een broeierige en slome bluesrocker moest worden, verzandt in een zes minuten durend zompig moeras, waar enkel de skipknop soelaas biedt. Het lieflijke ‘Over my head’ slaagt er daarna niet in om de bittere nasmaak weg te spoelen, waardoor de force majeur van ‘Sound & color’ jammer genoeg eindigt in mineur.

Website Alabama Shakes

Album verdeeld door Rough Trade – Konkurrent

Alabama Shakes live aan het werk zien kan op Rock Werchter (28.07). Die tickets zijn allemaal de deur al uit.