AlascA – Actors & Liars: Enorm potentieel

door Dennis Janssens

Folk is terug hip. Bart ‘I’m into Folk’ Peeters laat weten bijzonder opgetogen te zijn en jullie wisten dat natuurlijk al enige tijd. Bands als Fleet Foxes en Mumford & Sons zorgden de afgelopen jaren voor een frisse wind in het genre en ook in de lage landen springen de folky bands uit de grond als eekhoorntjesbrood.

AlascA, een groep uit het exotische Nederlandse Volendam, is er daar eentje van en eentje die door mensen die het zouden moeten weten getipt wordt als dé revelatie van 2012. In het perstekstje wordt bovendien aangehaald dat Robin Pecknold, kapitein van bovengenoemde vloot vossen, fan zou zijn en ook het monument Leo Blokhuis is enthousiast. Het was dan ook met enige nieuwsgierigheid dat we hun debuutplaatje ‘Actors & Liars’ in onze iPod propten.

Teleurstellen doet de plaat hoegenaamd niet. Drie sterren en half op zijn minst, hopla we geven de clue van dit verhaal nu al graag weg. Geef deze jongeheren maar even de tijd om zich te nestelen ergens achter je trommelvliezen en je wil ze er niet meer weg. Echt fijn wordt het als de banjo komt piepen, getuige bijvoorbeeld het uitstekende ‘155’. Het voelt allemaal retro aan maar deze jonge wolven geven er een interessante, hedendaagse sound aan. ‘Never Cry Wolf’ is een epische, meer dan 6 minuten durende dijk van een nummer waarin AlascA werkelijk alles uit de kast haalt. Maar het kan en mag ook rustiger. Het instrumentale ‘Deja Vu’ is mooi in al zijn eenvoud en ‘I Dreamed She Was The Universe’ is een ballade zoals we die graag hebben: zuiver, lieflijk en zonder overbodige franjes. ‘Arms Of The Arts’ doet ons dan weer denken aan de Paul Simon ten tijde van ‘Graceland’ en dat is altijd een compliment.

De productie van het plaatje werd verzorgd door de Brit Alan Branch die eerder samenwerkte met schoon volk als U2, Blur en Cat Stevens. Het resultaat is een heerlijk indiefolkplaatje geworden met enorm potentieel en eentje dat ons bijzonder benieuwd maakt naar wat nog komen moet.

AlascA live zien kan binnenkort onder meer in Den Haag (Paard Van Troje, 20.09, info & tickets), Utrecht (Tivoli, 28.09, info & tickets), Tilburg (013, 29.09, info & tickets) en Amsterdam (Melkweg, 06.10, info & tickets). Check de AlascA website voor een volledig overzicht van alle aanstaande concerten.

Album verdeeld door Rough Trade