All We Are – All We Are: te veel psychedelic, te weinig boogie

door Thomas Konings

All We Are bouwde de afgelopen maanden een flinke buzz op met een stel uitgekiemde indiepopliedjes dat tegelijk catchy en dreamy klonk. Het drietal uit Liverpool – maar met roots over de hele wereld – wist met die ijzersterke debuutnummers ook Domino Records te overtuigen en zij brachten dan ook een self-titled eersteling van de band uit.

Het geluid dat daarop geserveerd wordt, ligt in de lijn van die eerste bloghits. Die sound is vrij herkenbaar en heeft van de Britten zelfs een naam gekregen: “psychedelic boogie”. Een mooie naam voor een mooie stijl, die bovendien nog eens een adequate beschrijving vormt van de hoogtepunten uit het album. Heel erg psychedelisch zijn die misschien niet, maar de veelkleurigheid van een kaleidoscoop heeft de stijlvol meanderende gitaren wel geïnfiltreerd. Boogie horen we op die momenten zeker ook, want de groep weet als geen ander met een klassieke bezetting erg dansbare muziek te maken zonder haar subtiliteit te verliezen. Verder doet All We Are af en toe aan Metronomy denken vanwege de gepolijstheid, en lenen hun schrijfsels zich perfect voor ingetogen, desolate dansjes.

Op ‘All we are’ loopt het echter geregeld mis met de formule. Zo remt de zeurende klaagzang in ‘Ebb/flow’ de speelse instrumentatie af, en werken de vocals ook storend in het overdreven lange ‘Stone’. Psychedelic wint het in die gevallen te vaak van boogie, maar niet genoeg om alleen op dat element te kunnen teren. De gevatheid ontbreekt er eveneens, waardoor je aandacht al snel verloren geraakt. Live werd dit – zo merkten we op Eurosonic – opgevangen door een potige sound, op het album klinken de uitgebreide jams dunnetjes en drammen ze zoals in ‘Keep me alive’ onnodig lang door.

All We Are schittert op de hoogtepunten met singles die strak, gefocust en aanstekelijk zijn, maar laat het al te vaak liggen in uitgesponnen materiaal. Het potentieel komt er op dit debuut al te vaak niet uit.

All We Are Facebook

Album verdeeld door V2

All We Are speelt op 5 maart in de AB (info & tickets), op 6 maart in Paradiso (info & tickets) en in dit weekend op ook op Where The Wild Things Are Festival (info & tickets).