Alle servies sneuvelt tijdens SONS’ ‘Family dinner’

door Annelies Rom

Duistere, goede garagepunk. Daarvoor moet je op het debuutalbum van SONS zijn. Op hun ‘Family dinner’ laat het viertal namelijk niets heel: van onze oren tot onze voeten, we zijn er zeker van dat ze allemaal sneuvelen tijdens één van hun komende liveshows. En in dit geval is dat zeker niet slecht bedoeld. Dit is nu eenmaal het soort muziek waar je niet op stil kan blijven staan en waar we spontaan de moshpit van willen induiken.

Door het album te openen met titeltrack ‘Family dinner’, houdt SONS zich niet in. We worden meteen bestookt door een samenspel van gitaren, mysterieus gezang en serieus wat energie. Het is ook meteen de samenvatting van de hele plaat, die een mix is van schreeuwende energie en broodnodige adempauzes. Fans van het eerste uur blijven niet lang op hun honger zitten, want de volgende song is doorbraaknummer ‘Ricochet’, dat ook te vinden was op SONS’ eerste ep. Tel daar ‘Naughty’ bij op en we krijgen een killertrio om het familiefeest mee op gang te trekken.

In ‘I need a gun’ neemt de band dan weer wél een stapje terug en neemt SONS ons mee naar een oud en vuil jeugdhuis, genre einde jaren zeventig. Dat gevoel blijft echter niet lang hangen, want in ‘White city’ schreeuwt de groep weer de longen uit z’n lijf en wordt de moshpit opnieuw geopend. Het etentje dat voor een moment toch nog gezellig leek te gaan worden, wordt zo abrupt verstoord door gitaargeluiden en in het rond springende bandleden.

‘Skin’ is die broodnodige adempauze. Het is een track waarop je na een zware avond feesten kan neerzakken in de zetel en je kan laten meevoeren in een trippy droom. Een pauze die we heel goed konden gebruiken, want ‘Waiting on my own’, ‘Keep on going’, ‘Tube spit’ en het oude vertrouwde ‘Do they see me’ vragen opnieuw heel wat energie. Met ‘Sneaky snake’ koos SONS voor de ideale afsluiter, want hiermee worden we rustig naar de uitgang geleid, als een rollercoaster die na een wilde rit uitbolt richting station.

SONS is de kleine jeugdhuizen ontgroeid. Ze kunnen vloeren die plakken van het bier nu meer dan ooit gaan inruilen voor platgetrapt festivalgras.

3 mei kan je ‘Family dinner’ live gaan ontdekken tijdens de releaseshow in Ancienne Belgique. Tickets daarvoor zijn te koop op de website van de zaal.