Amatorski doet wat het belooft met ‘Curves and bends, things veer’

door Ayko Poulin

De band rond Inne Eysermans is na een lange pauze terug van weggeweest. Eysermans lastte rond 2017 een pauze in en zette het pad van de band even on hold. Voor de titel haalde Eysermans inspiratie uit het boek ‘All Art Is Ecological’ van Timothy Mortons. Het boek zou over de relatie tussen mens en natuur en.. de uitroeiing van die laatste. ‘Curves and bends, things veer’: met zo’n dynamische titel verwacht je dan eveneens diverse nummers. En Amatorski stelt niet teleur op hun eerste werk sinds lang.

Toegegeven, de plaat begint allesbehalve dynamisch. De eerste liedjes doen meer aan als een achtergronddeuntje op een luie zondagse picknick. Veel meer dan een gitaar en Eysermans is er niet te horen. De nummers zijn niet per se onaangenaam, echter ook niet bepaald prikkelend. Daar komt echter verandering in met ‘Come to dust’: de achtergrondinstrumentatie krijgt iets dreigend. Daarnaast klinkt Eysermans steeds dwingender. Gradueel worden er in de track meer instrumenten toegevoegd. Je kunt dus wel stellen dat het album vanaf dat moment écht losbarst. Waar de eerste nummers je nog toelieten om met je gedachten af te dwalen, dwingt de rest van het album je met beide voeten op de grond. Ieder nummer voegt een extra laag toe, waardoor je zonder problemen geboeid blijft tot de laatste noot.

Verder brengt de band ook tweemaal een nummer zonder zang. Misschien niet voor iedereen weggelegd, maar zelf vinden we dit absoluut een meerwaarde. De puur muzikale stukken gaan verder op het elan van de eerste nummers. Deze lijken meer een soundtrack te zijn voor op de achtergrond, maar doen dat met meer cachet. Zo creëert ‘How you see you saw’ een bijna etherische settting, een vloeiende overgang naar het vervolg van de plaat. ‘The garden’ daarentegen laat wat scherpere randjes zien. Daarmee staat het in schil contrast met de vrij gladde nummers die vooraf gingen.

Dit alles maakt van ‘Curves and bends, things veer’ een ontzettend boeiende plaat om naar te luisteren. Afhankelijk van je persoonlijke stemming kan je heel gericht een nummer kiezen uit een bijzonder diverse collectie. Zelf vinden we het de ideale muziek om sfeer te creëren, waarbij het album een bandbreedte aanbiedt van ontspannen zomerdagen tot intense voodoo-sessies. Het is maar waar je zin in hebt.

Amatorski stelt het nieuwe album voor op diverse concertlocaties in het land. Tickets en meer informatie daarrond zijn te vinden op de website van de band.