Amatorski – From Clay To Figures: een wereld om jaloers op te zijn

door Yanni Ratajczyk

In 2010 schopte dat ene mysterieuze groepje het onverwacht tot in de finale van Humo’s Rock Rally.  We maakten toen voor het eerst kennis met Amatorski. Een tijdje later kregen we het overdonderend stille ‘TBC’ te horen, dat uit verschillende hoeken goede kritieken kreeg. Ondertussen is de band een duo geworden dat hun nieuwe plaat ‘From Clay To Figures’ voorstelde te Peking.

Het was The Guardian dat onlangs als eerste de single ‘Hudson’ op hun webstek mocht zetten. De combinatie van vernuftige elektronica en cleane gitaar zorgt er voor gensters. De boel vliegt niet in brand, er wordt geblust met de stem van Inne Eysermans en het geluid van een hoorn. Toch blijft het  geheel lang smeulen in je hoofd. Tijdens ‘Hudson’ klonk Eysermans’ stem zelfverzekerder dan op ‘TBC’, maar ze zou zichzelf niet zijn als haar vocalen geen tikkeltje verlegenheid tentoon zouden spreiden. In ‘U-turn’ wordt er met de natuurlijke pianoklanken weer zachtjes gefluisterd en getroost.

‘Warszawa’ is misschien wel onze favoriet van het nieuwe album, al is het verdomd moeilijk kiezen tussen de verschillende kanshebbers. Statige synths, gedempte gitaar en metalen drums voeren je weg naar een onbekend en onontdekt stukje land waarover Amatorski heer en meester is. Het beeld dat het lied moet oproepen vinden we meteen terug in het artwork: eenzame bergtoppen, sneeuwvlokjes en een mistbank.

Tijdens ‘Landscape Gardening’ begin je als luisteraar te denken over groepen met een gelijkaardig geluid. Je vindt ze niet makkelijk. Deze song bezit een bezwerende klankwaterval die je niet echt terugvindt bij de andere nummers en toch herken je een soort grootste gemene deler, al valt die niet mathematisch te duiden. Neem nu ‘Boy/girl’ en het bizar getitelde ‘+=+=+=+=+=+=+=+=+’: ze zijn allebei volledig instrumentaal en duren niet veel langer dan een minuut. Na een paar keer luisteren voel je echter dat ze een juist puzzelstukje vormen en dus onmisbaar zijn voor het geheel.

Amatorski maakt nog steeds muziek die moeilijk toe te lichten valt. Vroeger werd de groep vaak beschreven met termen als ‘fluisterpop’ of ‘triphop’. Hun voortbrengsels worden regelmatig als ‘rustig’ bestempeld, terwijl ze soms net zo overweldigend en intens klinken. Inne Eysermans en Sebastiaan Van den Branden kneden al hun invloeden bij elkaar tot een wereld waarop men alleen jaloers kan zijn. Met ‘men’ bedoelen wij overigens niet alleen de bevolking der Lage Landen.

Amatorski live zien kan binnenkort onder meer in Brugge (More Music, 18.04, info en tickets), Amsterdam (Paradiso,  20.05, info en tickets ) en Brussel (Les Nuits Botanique, 21.05, info en tickets). Check de website van de band voor meer concerten.

Verdeeld door PIAS