Ambar Lucid doet haar eigen ding op ‘Get lost in the music’

door Laurent Voet

Ambar Cruz is een natuurtalent. Ze leerde haar hele assortiment aan instrumenten bespelen met behulp van YouTube-videos. Onder de artiestennaam Ambar Lucid bracht ze in 2020 haar eerste langspeler ‘Garden of Lucid’. We mochten toen kennismaken met een adolescent die durft te dromen over werelden waar sprookjes en daverende feesten uit de fantasieën van een puber samenkomen. Op haar nieuwe ep ‘Get lost in the music’ behoudt ze haar typische sound die een mix is van r&b, indie en popmuziek, maar er lijkt een belangrijk element aan toegevoegd te zijn: de geestverruimende middelen.

De autodidacte artiest uit New Jersey zegt naar eigen verluid bezoek te hebben gehad van de “mushroom god”. In ‘Space cowgirl’ viert ze de vrijheid en meent ze te reizen door de ruimte en de tijd als een echte ruimtecowgirl. Ambar Lucid helpt ons wel vaker voorzien van zweverige en gedrogeerde scènes op haar vijf nieuwste nummers. Het begin van het gelijknamige nummer ‘Get lost in the music’ hebben we direct begrepen. Na een vintage soul-snippertje hoort het “I got a visit from the mushroom god/He said it’s time to say goodbye to your ego”. Het is een treffer, we dansen en voelen ons vrij van dwingende gedachten en disciplinering.

Op ‘Un animal’ horen we dat Cruz nog steeds het Spaans liefheeft zoals op haar eerste album. Haar Dominicaanse en Mexicaanse roots zijn een belangrijk gegeven voor haar identiteit (ze zet haar bovendien in voor de rechten van immigranten in de Verenigde Staten). Wat deze multi-instrumentaliste ons vooral wil duidelijk maken is dat ze gewoon haar ding doet. ‘Lizard’ wijkt af van de meer riff-geladen indienummers en laat ons naar een zonsondergang kijken terwijl we moe en onder invloed reflecteren over onze relaties. Het weemoedige r&b-nummer zet vooral aan tot introspectie. ‘Get lost in the music’ sluit af met ‘The door’ en een laatste keer schuiven we met onze dansschoenen over de houten discovloer. De dikke kick-snare zou een co-productie met Kevin Parker kunnen zijn.

Ambar Lucid levert een mooi en coherent resultaat dat ons nieuwgierig maakt naar haar tweede langspeler. Het refrein van ‘Get lost in the music’ zal nog tot dan spontaan in ons opkomen bij het fietsen. We hopen echter voor haar volgende lp op dat kleine tikkeltje meer dat haar een vaste plaats zou kunnen opleveren in ons collectief geheugen.