Angel-Ho bedwelmt en beroert met ep ‘Alla prima’

door Tobias Cobbaert

Angel-Ho is een Zuid-Afrikaanse artieste die haar inspiratie vindt in hiphop en deconstructed club, maar even goed in de ballroom scene. Deze genremix resulteert steevast in een benevelde doch dansbare ode aan vrouwelijkheid en het queer-zijn. De ep ‘Alla prima’ is haar tweede release op het legendarische Hyperdub-label.

Dit project is alweer Angel-Ho’s derde release dit jaar, maar zoals de titel verraadt is de werkwijze hier wel licht gewijzigd. ‘Alla prima’ is een Italiaanse term die letterlijk vertaald wordt als “bij de eerste poging” en verwijst naar een schildertechniek waarbij lagen olieverf op elkaar geplaatst worden zonder de vorige te laten drogen, waardoor er een zekere onvoorspelbaarheid op het doek geregistreerd wordt. Op gelijkaardige wijze is elk nummer op deze ep een freestyle die in één take opgenomen wordt, waarna deze vocals op de instrumentals van productieduo Bon geplaatst werden.

In de kern is het recept weliswaar hetzelfde gebleven, zoals meteen blijkt bij openingstrack ‘Juice’. De stuwende percussie en diepe bassen vormen de perfecte basis voor de sjamanistische raps van Angel-Ho terwijl ze preekt over het belang van “black queer voices”. In ‘I want u too’ heeft ze het over “inescapable femininity” en in ‘Wolves’ verkondigt ze “sisters if you only knew how much I love you”. De boodschap van Angel-Ho is er een van verbondenheid en diversiteit, en door de bedwelmende vibe van haar muziek lijkt het wel alsof ze haar publiek probeert te hypnotiseren tot iedereen het begrepen heeft.

Angel-Ho brengt dus een urgente boodschap, maar dat wil niet zeggen dat er geen ruimte is voor speelsheid. Zo is het geautotunede gehuil op ‘Wolves’ een leuke touch en zingt ze op het einde “You can either be an angel or a ho, the choice is yours” alsof we op deze beats een brave engel kunnen blijven. De muziek van Angel-Ho leent zich zowel voor de protestmars als de zweterige club.

‘Alla prima’ is een kwartier waarin er niet echt hoogte- of dieptepunten te noteren zijn, maar dat zich als een lange trance door je boxen wurmt. Hoe leuk Angel-Ho’s stijl ook is, de muziek is misschien nog iets te eendimensionaal om voor lange tijd te blijven boeien, maar op het korte ep-formaat werkt het uitstekend.