Anna Of The North doet een overbodig toegift voor haar fans met ‘Believe’

door Guillaume De Grieve

Ook voor Anna Of The North, artiestennaam van de Noorse Anna Lotterud, was de uitbraak van het coronavirus een onuitgenodigde spelbreker. Noodgedwongen stopte ze zowel haar Noord-Amerikaanse tour als de voorbereiding van haar derde album en keerde ze huiswaarts. Slechts met één nieuw nummer onder de arm sloeg Anna terug aan het schrijven. Helaas krijgen we amper iets te horen van die vorderingen en moeten we het nu vooral doen met oud materiaal. Wat leven tussen vier muren al niet met een mens doet.

Opener ‘Lover ghost’ is er eentje uit de oude doos maar werd nog nooit uitgebracht. Vanaf de eerste, dromerige zangnoot is Anna Of The North herkenbaar en de vervormde backings kunnen niet Scandinavischer klinken. Anna is immers nog steeds een van de hoofdrolspeelsters van het moment in de scandipop. Daarna volgen twee hertekende homemade versies van haar grootste hits. ‘Dream girl’ is het titelnummer van haar meest recente album uit 2019 en ‘Lovers’ uit haar gelijknamige debuut is met 57 miljoen streams haar paradepaardje op Spotify. Anna kiest ervoor om de tracks te strippen naar de essentie. Toch kon ze de synths en drums niet loslaten, waardoor het allesbehalve akoestische versies zijn. Het resultaat is simpelweg een saaiere lo-fi versie met een mindere productie.

Alsof de inspiratieloosheid nog geen hoogtepunt had bereikt, voegt Anna de cover ‘Believe’ aan de tracklist toe. De monsterhit van Cher overleefde al meerdere generaties en is de favoriete encore van Anna en haar fans na haar show. Het hoopvolle ‘Believe’ moet hier de pijn en gemis verzachten. ‘Someone special’ is het enige gloednieuwe nummer op deze ep en is een intiem compliment aan iemand die het niet verwacht. Dat haar vader piano speelt, versterkt het sentimentele maar is vooral voor Anna zelf van belang.

Anna Of The North beschouwt ‘Believe’ als een nostalgische “throwback journey” voor haar fans wat in dit geval helaas alle kans wegneemt dat ook anderen ervan kunnen genieten. Vermoedelijk blijven zelfs de fans van het eerste uur hier op hun honger zitten. De lockdownperiode is voor vele songwriters een vruchtbare periode gebleken maar of Anna effectief al aan haar derde plaat heeft gewerkt, zullen we na deze ep nog niet weten. Dit materiaal had ze evengoed in een livestream kunnen delen, want die gaan toch aan ons voorbij.