Antoine Pierre Urbex Electric brengt een eresaluut aan Miles Davis met ‘Suspended’

door Guillaume De Grieve

In 1970 bracht Miles Davis een elektrische schok toe aan de jazzwereld met zijn album ‘Bitches brew’. Davis’ vooruitstrevendheid was het startpunt van wat we nu als jazzrock erkennen. Ter ere van die vijftigste verjaardag brengt drummer-componist Antoine Pierre zijn kijk op het genre met ‘Suspended’, live opgenomen tijdens het Brussels Jazz Festival in Flagey (januari 2020). Zijn sextet Urbex wordt voor de gelegenheid uitgebreid tot een nonet met een extra portie gitaar, Rhodes en altsaxofoon. ‘Suspended’ is het derde album van de Brusselaar als bandleider die daarnaast ook het ritme dicteert bij TaxiWars en Philippe Catherine.

‘Steam’ begint als een helse achtervolging tussen elektrische gitaar en keyboard met drums als krachtige motor. Eens veilig de bestemming bereikt, herinnert het warme, pre-corona applaus ons aan de liveshow. In ‘Obsession’ nemen saxofonist Ben Van Gelder en trompettist Jean-Paul Estiévenart het stuur over voor een eindeloze rit.

‘Abstract:Peace’ is een van de twee reflectieve intermezzo’s waarbij iedereen kort van zich laat horen en is vooral een voorbode voor wat volgt. ‘What u expect!’ staat stil bij de rol die gitarist John McLaughlin speelde op ‘Bitches brew’ en weet ons vooral te ontroeren wanneer gitaristen Bert Cools en Reinier Baas samensmelten als een herinnering aan McLaughlin samen met Al Di Meola. ‘Feather’ duizelt nog na van het voorgaande ‘Abstract:Tide’. Antoine Pierre laat zijn drumstokken dan ook even links liggen en geeft de blazers vrij spel.

Op ‘You nod but you ain’t’ neemt de band het tempo terug op en volgt er een interactief spel op hoge snelheid waarin Pierre zijn kompanen in het diepe meesleurt. Met een drumsolo ‘Drums take over’ redt hij zijn eigen vel. De vellen van zijn trommels staan op springen en Pierre bouwt op naar een intense apotheose. Afsluiter ‘Sound barrier’ is een korte tour de force die geleidelijk aan een versnelling hoger schakelt om te eindigen onder het laatste, welverdiende applaus.

‘Suspended’ is een postuum eerbetoon in het gedachtegoed van Miles eerder dan een hertekende ‘Bitches brew’. Ambitie maakt plaats voor bescheidenheid terwijl talent gewaarborgd wordt. Vergelijkingen met het legendarische album zijn dan ook overbodig. We moeten ons vooral gelukkig prijzen dat dit concert nu als album te herbeleven is, al groeit onze nieuwsgierigheid naar de persoonlijkere studioprojecten van Urbex.

URBEX speelt op zaterdag 10 juli 2021 op Gent Jazz (info & tickets).