Arca – Mutant: buitenaards en buitengewoon

door Thomas Konings

Voor sommigen zal Arca altijd in de schaduw blijven staan van de popsterren die hem achter de knoppen vroegen. Breeddenkendere geesten hebben echter een flinke kluif aan de Venezolaanse producer z’n intrigerend solo-oeuvre. Op ‘Xen’ gaf de artiest een eerste inkijk in zijn onnavolgbare brein, snelle opvolger ‘Mutant’ gaat verder waar z’n voorganger stopte.

Je kan moeilijk naast de intimiteit van de geluidskunstenaar z’n werk. Recente clips toonden immers wel erg persoonlijke close-ups van de muzikant en zouden zonder de muziek vrij voyeuristisch overkomen. Terwijl de IDM waar Arca’s muziek zo vaak mee vergeleken wordt eerder gesloten blijft, opent de Londenaar zijn brein en slaapkamerdeur voor de weide wereld. Het resultaat is een plaat die de maker zijn gevoelens in breedbeeld projecteert en al wie durft uitnodigt om eens te komen kijken.

Waar veel van Arca’s peers onrust scheppen met gelijkaardige vrijgevochten geluiden, overheerst op ‘Mutant’ vooral de schoonheid. Dit is een langspeler die ervaring boven herkenning laat primeren en bij elke luisterbeurt weer in al haar pracht en praal over je heen walst. De synths zijn betoverend en stromen als een waterval van sterren over je heen. Neem nu het naar Björk vernoemde ‘Snakes’, daarin worden pure brokken ontroering van een klif gegooid tot jij ze komt oprapen. Het titelnummer schiet bij aanvang scherpe splinters af, maar toont na verloop van tijd z’n ware gelaat wanneer een betoverende soundscape door de chaos komt priemen. Deze langspeler gaat op zoek naar extase in verwarrende tijden.

In een interview met Pitchfork gaf de producer aan deze keer zowel op songs als op een vloeiend geheel te willen focussen. Daar is hij zonder twijfel perfect in geslaagd. Het album is een ritje doorheen de melkweg. En terwijl elke etappe weer prachtige, nieuwe uitzichten tentoonspreidt, kan je best de hele tocht ondergaan om uiteindelijk de puntjes van de sterrenbeelden met elkaar te kunnen verbinden. De visionair zijn tweede worp doet je nietig voelen bij het horen van zo’n grootse kunst. De plaat vindt verder aantrekking in vervreemding, want waar de sound hier vrij alien voelt, is het werk ook voor de luisteraar intiem.

Arca maakt geeft de meest oncoventionele, bizarre en onafhankelijke muziek een levendig innerlijk en een prachtig uiterlijk. ‘Mutant’ is buitenaards en buitengewoon.

Arca website

Album verdeeld door PIAS