Arkells – Michigan Left: verdomd aanstekelijke indierock

door Bram Pollers

Er komt al enkele jaren meer indie overwaaien uit Canada. Naast Arcade Fire traden recentelijk onder andere Metric, Tokyo Police Club, Wolf Parade en The Weeknd op de voorgrond. En nu volgt Arkells. In 2012 werden ze verkozen tot band van het jaar in Canada en ze maakten hun naam voornamelijk door te toeren. En eerlijk is eerlijk, met hun slimme gitaarriffs en aanstekelijke uptempo songs maken zij wel degelijk kans om tot Europa door te dringen.

‘Michigan Left’, zoals de plaat gedoopt is, is een Canadees antwoord op zowel Two Door Cinema Club als British Sea Power. Opener ‘Book Club’ begint alsof het rechtstreeks van ‘Tourist History’ geplukt kon zijn, hetzelfde geldt voor ‘Where U Goin’. Onze aandacht hadden deze Canadezen alvast meteen. Ze bleken bovendien veel meer dan een copycat van Two Door Cinema Club. Op ‘One Foot Out the Door’ horen we British Sea Power aankloppen, op het venijnige ‘Whistleblower’ – één van de toppers van de plaat – tast de band de grenzen van de stevigere indierock af. Afsluiter ‘Agent Zero’ is de vreemde eend in de bijt. Het nummer, dat als een simpele pianoballad lijkt te beginnen, evolueert naarmate meer en meer instrumenten zich komen moeien. Veel variatie, straffe song. Ook de rest van het album weten we best te pruimen, al zijn de liedjes veelal inwisselbaar met de genoemde titels.

Arkells doet niets nieuws en borduurt verder op het verregaande succes van de aanstekelijke indierock. Wel doen ze het met verdomd veel overtuiging. Talent voor aanstekelijke songs te maken: check. Qua bekendheid zijn ze nog niet de evenknie van Two Door Cinema Club, maar dat zou er wel eens heel snel van kunnen komen. Terwijl jullie de plaat beluisteren, kijken wij alvast uit naar liveshows in de buurt.

Arkells live zien kan binnenkort in Amsterdam (Paradiso, 12.04, info & tickets). Een concert in België komt er voorlopig niet.

Arkells website

Verdeeld door Suburban