Atlas Genius – When It Was Now: Trojaans paard met bloedarmoede

door Jens Van Lathem

Wie tegenwoordig op zolder een oude Microkorg of Roland ontdekt en aan het musiceren slaat trekt al gauw de aandacht van de muziekindustrie. Bands als Phoenix maakten van synthpop weer een lucratief genre en dus schieten hun potentiële opvolgers als paddenstoelen uit de grond. Zo is er sinds 2009 Atlas Genius, bestaande uit drie Australische broers en een “geadopteerde” Engelsman die heden ten dage met ‘When It Was Now’ op de proppen komen.

De plaat is, net als Australië, nogal ver van ons bed. ‘Electric’ opent nochtans veelbelovend. De vier jongeheren gaan druk aan de slag met synthfunk en vloeien via dreigende coupletten naadloos over in een poprefrein zonder al te melig te worden. Maar vanaf dan verzandt ‘When It Was Now’ grotendeels in eenheidsworst. Met de daver op het lijf beluisterden wij de rest van de nummers, achter elke hoek loerde namelijk Duran Duran met ‘The Reflex’ of ‘Girls on Film’.

Toegegeven, met ‘Trojans’ en ‘Back Seat’ heeft de band wel twee hits geschreven die we dagenlang niet uit ons hoofd kregen. En ook ‘Through The Glass’ weet ons te bekoren met de tekst “This map won’t get you home / if you don’t know where you are”. Atlas Genius heten en schrijven over verdwaald zijn, we kunnen het alleen maar toejuichen.

Spijtig genoeg maken hun beste songs ons ook wantrouwig. ‘Trojans’ werd ondertussen al drie keer uitgebracht: één keer in 2011 als losstaand nummer, één keer op een EP in 2012 met ‘Back Seat’ en nu dus terug samen op ‘When It Was Now’. Ofwel heeft Atlas Genius zich laten inpakken door de marketingwaarde van een cd-sticker waarop “Featuring Trojans” prijkt, ofwel hadden ze gewoon niets anders te bieden. En dat is in beide hypotheses een groot probleem, want op een dag zal zelfs ‘Trojans’ uitgemolken zijn en op geen enkel moment bewijst de groep nog muziek van hetzelfde niveau te kunnen schrijven.

Voor Helena van Troje voeren duizend schepen uit, voor Atlas Genius willen wij er na lang twijfelen twee naar Australië sturen. Als ze aankomen zal het strandfeestje al in vuur en vlam staan. Met ‘When It Was Now’ als soundtrack, daar zijn we van overtuigd. Wij blijven liever thuis.

Atlas Genius website

Verdeeld door Warner Music