Austra – Olympia: geduld wordt beloond

door Tiffany Devos

‘Lose It’ en ‘Beat and The Pulse’ uit het debuut van Austra uit 2011 zijn we nog lang niet vergeten, maar kan het Canadese sextet ook zo’n electropoppareltjes uitschudden in 2013? Na de eerste luisterbeurt waren we er nog niet zo zeker van.

Op ‘Olympia’ focust Austra op dancenummers die, hoewel voorzien van stevige refreinen, niet direct proberen te scoren. In plaats van instant-hits smeden ze songs die je zachtjes binnenvissen met hun uitgekiende structuur, pulserende beats en juistgemikte geluidjes. Het belangrijkste element is echter de operageschoolde, indrukwekkende stem van frontvrouw Katie Stelmanis. Als je er niet van houdt, mag Austra het voor jou al vergeten want ze steelt werkelijk de show in ieder lied met haar tegelijk diepe breekbaarheid en sterkte.

De opener slash introsong ‘What We Done’ snijdt het album open met een scherpe, gepijnigde “Come back to me” en blijft drie minuten aan de oppervlakte tot de elektrobeat er wordt onder geschoven. Tezelfdertijd brengt Stelmanis met een bijtende wanhoop in haar stem de vaak melancholische boodschap over zonder dat je de lyrics ook maar een seconde in rekening hoeft te nemen. Dit is een recept dat de band graag volgt om de rest van hun plaat te vormen. En wat ‘Olympia’ verder te bieden heeft, kunnen we ook wel smaken, al komen de vooruitgeschoven songs ‘Home’ en ‘Painful Like’ die op voorhand al veel moois beloofden uit op kop.

Blijkbaar moesten we om het geheel te appreciëren gewoon wat meer geduld hebben. Na onze tiende luisterbeurt denken we: “Ja, mooi, laten we dat nog maar een keer beluisteren”. Dit jaar raakt ‘Olympia’ zeker nog wel aan twintig draaibeurten. En ondertussen blijft ‘Home’ al de hele week in ons hoofd rondzwerven en is de kans groot dat we om het uur wel eens uitbarsten in een dramatisch “You know that it hurts me when you don’t come home at night”.

Austra kan je binnenkort live zien te Nijmegen (Valkhof Festival, 13-19.07, info & tickets), Biddinghuizen (Lowlands, 16-18.08, info & tickets), Utrecht (5.11 Tivoli Oude Gracht, info en tickets), Brussel (6.11 Botanique, info & tickets) en Tourcoing (17.11 Le Grand Mix info & tickets).

Austra Website

Album verdeeld door V2