Band Of Skulls – Sweet Sour: schizofreen kindje

door Dennis Janssens

Wat is er toch aan de hand met Band of Skulls? In 2009 verrasten ze vriend en vijand met een uppercut van een debuut. Hardrock zoals je die meestal alleen in groezelige kroegen in de VS aantreft, maar wel zonder de bijbehorende clichés. Voor een band uit het zuidoosten van Engeland is dat best wel opmerkelijk. Eind vorig jaar lieten ze opnieuw van zich horen met een uitstekende single ‘The Devil Takes Care of His Own’. Vettig en rockend, perfect aansluitend op hun eerste plaat. Dat komt wel goed met die nieuwe, denk je dan al gauw. Die nieuwe, ‘Sweet Sour’, blijkt echter een schizofreen kindje te zijn geworden.

Het lijkt wel of Band of Skulls met zijn eigen identiteit worstelt en dat komt de songs niet altijd ten goede. Vettige riffs vormen nog steeds hier en daar het middelpunt (zie bijvoorbeeld de titelsong en bovengenoemde single), maar in andere nummers lijkt er dan weer een andere band aan het werk. Dat hoeft op zich geen slecht nieuws te zijn. Het uitstekende ‘Bruises’ combineert het beste van beide werelden met zijn ingetogen strofes en stevig refrein. Ook ‘Lay My Head Down’ is best te pruimen en doet ons denken aan Pink Floyds ‘Dark Side of The Moon’. Dat mag het trio gerust als complimentje beschouwen. Hoogtepunt is echter ‘Wanderluster’, het soort song dat iets te traag lijkt en net daarom übercool wordt.

Maar het moet ons van het hart: een echte topplaat is ‘Sweet Sour’ jammer genoeg niet geworden. De oorzaak is een teveel aan albumvullers, en op een plaat die slechts 10 nummers telt, mag dat eigenlijk niet. Het bijzonder slaapverwekkende ‘Navigate’ doet precies wat de titel doet vermoeden, maar gaat uiteindelijk werkelijk nergens naartoe. Benieuwd hoe fans van het eerste uur op zo’n songs reageren. Hoe dan ook: als ze rocken, mag Band of Skulls zich gerust meten met bands als Black Rebel Motorcycle Club of The Black Keys. Gas planché dus graag, en laat dat rempedaal in het vervolg maar links liggen.

Band of Skulls speelt binnenkort onder meer in Amsterdam (Paradiso, 02.05, info & tickets), Brussel (AB, 03.05, info & tickets), Groningen (Bevrijdingsfestival, 05.05, info & tickets), Hellendoorn (Dauwpop, 17.05, info & tickets), Ovezande (Klomppop, 17.05, info & tickets) en Tourcoing (Le Grand Mix, 18.05, info & tickets).

Band of Skulls website

Album verdeeld door PIAS