Barzin – To Live Alone In That Long Summer: weemoed troef

door Jason Callewaert

Een bezige bij kan je de Canadees Barzin Hosseini niet noemen. In 1995 begon hij muziek te schrijven, al duurde het tot 2003 voor hij zijn eerste werk naar buiten bracht. Sindsdien volgden nog twee albums, waarvan het laatste in 2009 het levenslicht zag. Vijf jaar later is de bard terug met ‘To Live Alone In That Long Summer’.

Net als de hoes voorspelt de titel weinig vrolijke deuntjes. Bij Barzin is het namelijk weemoed troef, de favoriete stemming van menig singer-songwriter. ‘All The While’ wordt gedragen door een mooie gitaarmelodie, een met borsteltjes gespeeld drumritme, en het geheel wordt overgoten met een zeemzoet laagje strijkers. ‘Without Your Light’ is van de soort americana waarbij je op een winterse avond met een glas bourbon in de hand kijkt hoe het hout in de open haard langzaam tot as smeult. Wat later horen we ‘Stealing Beauty’, een song die meer naar folk neigt en mede door de stem van de Canadees wat aan Villagers doet denken.

Dat zijn de drie belangrijkste stijlelementen die we op ‘To Live Alone In That Long Summer’ terugvinden: een sterke, minimale instrumentatie, ingetogen warmte en treurige folk: een beproefd en sterk recept, dat bijgevolg ook weinig origineel is. ‘Fake It Till You Make It’ springt er halverwege wat uit met de harde piano-akkoorden, maar vervalt ook al snel in de stijltrucjes die Barzin in elke song naar boven haalt, met een overduidelijk refrein via modulatie als meest frequente. Al zijn we nu misschien iets te streng.

Het blijft allemaal namelijk heel erg mooi en wanneer tijdens ‘You Were Made For All Of This’ de zangeres van Snowblink mag komen opdraven, zijn we meteen terug geïnteresseerd. Ook afsluiter ‘It’s Hard To Love Blindly’ laat ons nog een laatste maal meedeinen op de golven van de lapsteelgitaar. Het album klokt af op een dik half uurtje waarin we negen songs voorgeschoteld kregen. Dat is veel van hetzelfde, maar toch voorbij voor je het goed en wel beseft. Volgens ons komt ‘To Live Alone In That Long Summer’ dan ook het best tot zijn recht tijdens een relaxmoment, waarbij je het jezelf heel gemakkelijk en knus gemaakt hebt. Of dat nu tijdens een idyllische sneeuwbui vanonder een dekentje of een romantische zonsondergang aan het kampvuur is, laten we aan jou over.

Barzin live zien kan binnenkort onder meer in Diksmuide (4AD, 02.05, info & tickets) en Antwerpen (TRIX, 04.05, info & tickets).

Barzin website

Album verdeeld door Konkurrent