Bat For Lashes – The Haunted Man: ingelost goud

door Tiffany Devos

Natasha Khan, wat hebben we je gemist. Blij Bat For Lashes terug te verwelkomen, het was toch even spannend of de derde aan de langzaam maar zorgvuldig opgebouwde verwachtingen zou kunnen voldoen. Een opgave die na twee Mercury Prize-genomineerde albums voor een writer’s block zorgde bij deze Britse chanteuse.

‘The Haunted Man’ is het album waarop het alter ego van Khan zich nog meer zou gaan blootgeven. In het verleden ging haar woordkunst al gebaad in melancholie en persoonlijke onthullingen, maar een voorsmaakje van dat blootgeven, kregen we letterlijk te zien in het zwart-witte portret van Khan door Ryan McGinley dat de albumhoes siert. Beste cd-cover van het jaar, iemand?

De kleuren en het hippiegehalte van haar vorige twee platen lijkt ze op haar 32ste doorgegeven te hebben aan de Florence’s van vandaag. Toch is de muziek, ondanks de serieuze indruk die het portret achterlaat, nog steeds gesitueerd in een eclectische droomwereld waar ze ons al verhaalvertellend doorheen leidt. Voorop schrijdt het jagende ‘Winter Fields’ dat een voorliefde voor dramatische melodieën niet kan verbergen. En als het wat subtieler moet, kan Bat For Lashes er niet onderuit om toch maar je hart te verscheuren, zoals in de ballad ‘Laura’ die bij elke beluistering dieper snijdt.

Op een Bat For Lashes-album valt veel te horen en te ontdekken naast de elektronische beats, popmelodieën en de geweldige stem die nog het meest wordt vergeleken met Kate Bush. Zo opent een mannenkoor ‘Oh Yeah’ en leunt ‘Marilyn’ nog het dichtst aan bij het vorige album ‘Two Suns’, mochten er geen heliumsmurfen voor een intermezzo zorgen. De ritmesectie van ‘All Your Gold’ doet dan weer denken aan een vleugje van Gotye’s zomerhit en heeft een refrein dat misschien wel ‘Daniel’ evenaart. Deze is goud waard in de charts.

Bij het produceren van ‘The Haunted Man’ zijn duidelijk kosten noch moeite gespaard en is er een duidelijke evolutie hoorbaar sinds ‘Fur & Gold’. Maar het meest van al zijn het de songs die je halsoverkop verliefd doen worden op Khan. ‘The Haunted Man’ bevat echte liedjes met een eigen identiteit die samen een echt album vormen. Geef ze wat tijd om te groeien en straks betrap je jezelf op de gedachte “Jip, ons Natasha heeft zichzelf overtroffen”.

Bat For Lashes live zien kan binnenkort in Lille (Le Splendid, 26.11, info & tickets), Amsterdam (Paradiso, 27.11, info & tickets) en Brussel (Ancienne Belgique, 29.11, info & tickets).

Bat For Lashes website

Album verdeeld door EMI