Benny The Butcher en Harry Fraud imponeren op ‘The plugs I met 2’

door Bert Scheemaker

Slapen is voor de zwakkeren onder ons. In het Engels bekt het iets lekkerder, de essentie blijft echter wel hetzelfde. Het is een wijsheid die zeker telt voor Benny The Butcher en Harry Fraud. Benny knalde vorig jaar al met ‘Black Soprano family’ en ‘Burden of proof’, Harry Fraud gooide hoge ogen aan de zijde van Curren$y en dit jaar nog met Jim Jones. Nu bundelen ze de krachten op ‘The plugs I met 2’, de opvolger van het uitmuntende eerste deel uit 2019.

Negen nummers telt ‘The plugs I met 2’ en het album klokt af juist onder het halfuur. Niet overdreven lang dus, maar wel tijd genoeg voor ons duo om een onuitwisbare indruk te maken. Vorig jaar ging Benny al los op de beats van Hit-Boy (‘Burden of proof’) en weet de tag “el musica de Harry Fraud” Benny ook zeer goed te liggen. Het is ondertussen al een heel eind geleden dat de producer nog eens een matig project afleverde en die reeks van excellentie blijft maar duren. Maar de meeste bloemetjes moeten geworpen worden naar Benny The Butcher, die zich ondertussen mag opmaken voor de kroon van de Griselda crew. Ook opvallend: geen Conway The Machine en Westside Gunn op dit project.


Er zijn wel een hoop andere namen te noteren. De meest opvallende is Chinx, die gestorven is in 2015. Benny en Harry toveren met zijn verse en laten het mooi passen op ‘Overall’. De rapper, die samen met French Montana bekendheid verwierf, is een naast een leuke verrassing op dit album een symbool. ‘The plugs I met 2’ beweegt zich continu op het slappe koord tussen het verheerlijken van drugs en alles wat bij het dealen komt kijken en de nodige introspectie rondom het fenomeen, of zo je wil, problematiek. Het geheel is opvallend bedachtzaam. Wie zich verwacht had aan keiharde cokeraps, zoals we eerder gewoon zijn van hem, wordt hier verrast. Benny is gegroeid als songwriter en als rapper en laat niet na dat te tonen.

Maar evenzeer valt de keuze van zijn features op. Jim Jones, lang een rivaal, bewijst dat hij aan een excellent jaar bezig is. Zelf scoorde hij al met Harry Fraud, nu levert hij misschien wel de beste gastvers af van heel ‘The plugs I met 2’ af op ‘Longevity’. French Montana levert hier ook zijn bijdrage en dat ie lang niet zo slecht als zijn solowerk is. Fat Joe (‘Talking back’) en Rick Hyde (‘Survivor’s remorse’) doen hun job en vallen niet uit de toon. De grootste naam is 2 Chainz, die op ‘Plug Talk’ nog snel even laat zien dat hij al jaren een van de meest onderschatte rappers is. Maar hoe goed de features ook zijn, niemand slaagt er in om Benny The Butcher te overvleugelen.

‘The plugs I met 2’ is een van de betere releases van het jaar voor wie van rap en hiphop houdt. Benny The Butcher blijft al het goeds dat we al jaren schreeuwen over hem bevestigen en Harry Fraud houdt zijn reputatie moeiteloos hoog. De chemie tussen beide heren is onmiskenbaar en dat zorgt er voor dat dit album een waardige telg is van beide hun catalogus. Toegegeven, het jaar in rap is voorlopig nog geen hoogvlieger, maar sowieso is dit album eentje die we in december nog altijd draaien.