Bent Van Looy – Round The Bend: Ingehouden kracht

door Yanni Ratajczyk

Dat Bent Van Looy een artistieke duizendpoot is had je de afgelopen tien jaar waarschijnlijk al begrepen? De frontman van Das Pop is ook (kleding)ontwerper, Parisièn, kennisvat en zoveel andere dingen, teveel om op te noemen. Een tijdje geleden keken we nog naar een intieme versie van zijn groep in de Roma, even daarvoor kondigde Van Looy aan als drummer in te vallen bij Soulwax en nu is hij er met een soloplaat.

De nummers die op ‘Round The Bend’ staan spookten al een hele tijd rond in het hoofd van bovengenoemde voor hij ze eindelijk op band zette. Hiervoor trok de zanger naar L.A. met de songs die onder andere ontstonden tijdens lange wandelingen in Parijs.

Opener ‘Flowers And Balloons’ handelt over het tafereel dat je aantreft op de plaats waar de nacht ervoor een feestje heeft plaatsgevonden. Het nummer klinkt al bij al vreugdevol, maar vertoont toch een zekere toets van triestheid, als een traan die wordt weggepinkt bij een glimlach. Van ‘The Hard Part’ kunnen we onverbloemd zeggen dat het onze favoriet van de plaat is. Piano en stem vormen weer de basis, maar wat het liedje leuk maakt is de xylofoon die weerklinkt op de achtergrond. Hierna komt er nog even een elektrische gitaar piepen wat eerder een uitzondering is op de rest van het album.

‘Shadow Of A Man’ ken je vast al van op de radio. Weer zijn het de subtiele extraatjes die het nummer een speciale toets geven. De gedempte percussie en de strijkers doen perfect wat van ze wordt verwacht: ondersteunen, niet overheersen. De volgorde van de songs is ook zorgvuldig uitgekozen. Verschillende hoofdstukken volgen elkaar mooi op en zodra je liedjes afzonderlijk beluistert, valt het je op dat de algemene structuur wegvalt die echt wel een meerwaarde is, en dat is niet alle platen gegeven. Uiteindelijk eindigt ‘Round The Bend’ toepasselijk op een rustige manier met ‘Why I’m Leaving’ waar we voor een laatste keer kunnen genieten van spaarzame pianoklanken.

Hoogstwaarschijnlijk zijn er mensen die de explosiviteit van Das Pop missen. ‘Round The Bend’ heeft inderdaad niet hetzelfde catchy karakter. Dit is ook niet nodig. We horen verhalen van een trieste clown, maar slappe kost wordt het nooit. Steeds is er een ingehouden kracht aanwezig.

Bent Van Looy live zien kan binnenkort in Gent (Minardschouwburg via Democrazy, 09.05, info & tickets), Brussel (AB, 17.10, info & tickets) en Antwerpen (De Roma, 18.10, info & tickets).

Bent Van Looy Facebook

Verdeeld door EMI