Bevangen door r&b-duisternis met ‘Happy pill’ van Ikraaan

door Eva Gutscoven

Er is iets niet juist, maar het is allemaal zo anders en hypnotiserend dat je het gewoon toelaat, en het nog eens luistert. En nog eens. Verstrikt geraken in een donker r&b sfeertje, het moet van het debuutalbum van The Weeknd geweest zijn. De debuut-ep ‘Happy pill’ van Ikraaan heeft dezelfde werking. Deze jonge Mechelse vermorzelt hier zonder het gebruik van veel instrumenten, samples en synths de grens van soul-trap. Haar eigenwijsheid sijpelt onder meer door in de keuze voor het Nederlands als raptaal.

De Belgische uit haar psychische wervelwinden niet met veel drama. Het doet harder pijn als iemand op een serene toon vertelt dat je niet deugt. Niemand wil de persoon zijn die ze in ‘Reflectie’ adresseert (“vrienden ze zijn zoek / op jou rust er een vloek / alles in je handen gaat dood”). Haar pijlen van ongenadeloosheid lijkt ze echter op haarzelf te richten (“ik geef je een lach iedere dag / wel soms naai ik die op mijn gezicht”).

Het contrast tussen rustige melodieën en gitzwarte teksten is beklijvend. Haar zang en teksten vragen amper ondersteuning. Bijna bij alle liedjes rolt ze een niet-complex pianospel uit. Door toevoeging van trage bassen en subtiele samples, begeleidt haar stem ons naar een einde dat ons steeds met honger achterlaat. ‘Ontspoord’ vormt hierin een buitenbeentje. Hier verwelkomt ze ons in een hoger tempo met in stukken gehakte woorden, vermalen door een hevige stemvervormer. Ondanks de bevreemdende sfeer, wordt de tekst naar de achtergrond geduwd en de mystieke kracht gemitigeerd.

Ikraan bezorgt ons met ‘Happy pill’ een gecondenseerde okselfrisheid, waarbij ze de zwaarte van haar teksten en de complexloosheid van de muzikale elementen perfect weet te balanceren. Ze experimenteert met ruimte en samples. Soms fluistert ze, soms praat ze. Ten alle tijde behoudt ze haar kalmte. Een Barbiepop kan niet wenen, noch van zich afroepen. Die kalmte komt onverwacht hard aan. We laten ze graag toe, nog eens. En nog eens.

Ikraaan speelt de komende weken verschillende shows, onder meer als voorprogramma van Brihang. Een overzicht van de optredens vind je op haar Facebookpagina.