Bicep roept herinneringen aan het nachtleven op met ‘Isles’

door Anton Creemers

Als vervolg op het gedachte-experiment “Als een boom valt in het bos zonder dat iemand in de buurt is, …” durven twee nachtraven van de Noord-Ierse variant genaamd Bicep luidop zich het volgende af te vragen “Als er een bom van een plaat wordt gedropt in het midden van een verlaten club, is hij dan wel echt gedropt?”.  Het duo staat namelijk sinds jaar en dag garant voor hypnotiserende en verleidelijke dansplaten die vooral tot hun recht komen als de vloer begint te plakken van drank en stroboscopen het maximaal wattage uit de muur aanspreken. De timing voor de release van hun nieuwste full length, ‘Isles’, is dus erg ongelukkig. Wat uit de eerste veldtesten van het experiment blijkt, is dat zelfs in barre rave-tijden enigszins interessant danswerk welgekomen is.

Oké ja, echt aan het scherp van de elektronische snee ga je Bicep natuurlijk nooit terugvinden al doen ze hun best. Tegenritmes als op het lekker botsende ‘Saku’ met opkomend R&B-talentje en Gang Fatale associate Clara La San zijn bijvoorbeeld al een aangename verrassing. Of het glitchy en duistere ‘X’  dat knap spanning weet op te bouwen, iets wat ook het breakbeat-esque ‘Sundial’ weet te lukken. Toch zal het vooral het klassieke geluid vol scherpe, trancey synths, koorzangen en precies uitgemeten opbouw van leadsingle ‘Atlas’ die vooral zal bijblijven als ‘Glue’-equivalent. Ook ‘Apricots’ past ondanks interessante samples uit Malawi en Bulgaarse koren in dezelfde succesformule die de Britten hun bekendheid schonk.

Bovendien is niet alles even memorabel. ‘Rever’ met zijn Burial-geïnspireerde drumpatronen weet juist niet door te duwen op de interessante momenten. Hetzelfde geldt voor de laatste twee, met filter sweeps gevulde tracks ‘Fir’ en ‘Hawk’. Het zal afwachten worden of de live-versies, die naar verluidt een pak steviger zijn, wel weten te overtuigen.

Met ‘Isles’ heeft Bicep wederom ingezet om hun live-catalogus uit te breiden en het is ook daar dat deze plaat zal schitteren. Toch verwelkomen we ook graag de experimentjes in hun werk die zelfs in ontoegankelijke clubtijden het album het beluisteren waard maken.