Blood Orange – Cupid Deluxe: heerlijk snoepgoed

door Thomas Konings

Van agressieve punkrocker bij Test Icicles tot heupwiegende r&b-zanger onder het alias Blood Orange; Devonté Hynes heeft een serieuze stijlswissel ondergaan en profiteert daar nu van, aangezien dat genre momenteel bijzonder hip is. Voorts bereikte de buzz rond zijn persoon de afgelopen weken een hoogtepunt en kon de Amerikaan voor zijn nieuwe album terugvallen op een indrukwekkende gastenlijst. Smeedt hij met ‘Cupid Deluxe’ het ijzer nu het heet is?

Onder andere Caroline Polachek van Chairlift, Dirty Projectors Dave Longstreth, Clams Casino en Kindness werkten mee aan Blood Oranges tweede plaat. Ondanks die vele bijdrages is het de roemrijke producer gelukt om zijn laatste langspeler niet te laten domineren door zijn gasten en wist hij die hulp steeds in functie van een eigen sound te plaatsen.  Op ‘Cupid Deluxe’ horen we Hynes’ gevoelige kant, krijgen we veel sensualiteit voor de kiezen en verkent Dev bovendien tropischere oorden.

Dat gebeurt bijvoorbeeld op de eerste single en albumopener ‘Chamakay’ die heerlijk weg luistert dankzij z’n subtiele steel drum, een ingetogen saxofoonsolo en vooral de tedere vocalen van mevrouw Chairlift. Het daaropvolgende duet ‘You’re Not Good  Enough’ gaat ineens op dat sterke elan verder met een zoet gitaarlijntje en een smachtend refrein, waarin Blood Oranges geliefde Samantha Urbani komt opdagen. Voorts valt er nog veel meer lekkers te ontdekken op dit album. ‘Is It What It Is’ is zo’n ander liedje dat zich onlosmakelijk in je hoofd nestelt en overtuigt dankzij een aalgladde productie. Tot slot vermelden we nog graag het ietwat dramatische, maar daardoor onweerstaanbare ‘On The Line’.

Het niveau ligt van begin tot einde erg hoog. De nummers an sich overtuigen bijna altijd, al vinden we  ‘Clipped On’ en High Street’ minder, omdat de gebrachte hip-hop niet in het verleidelijke totaalplaatje van ‘Cupid Deluxe’ past. Met deze plaat bewijst Hynes echter dat hij niet alleen een uitzonderlijk getalenteerde producer is, maar ook kan boeien wanneer hij zelf in de spotlight staat. De Sint is hier nog niet langs geweest, maar dankzij Blood Orange hebben we toch al heerlijk snoepgoed gekregen.

Blood Orange heeft momenteel geen concertdata in België of Nederland op de planning staan.

Tumblr Blood Orange

Album verdeeld door V2