Bob Mould – Beauty & ruin: gerijpt en naar verwachting

door Robin Stroop

Bob Mould is een held, punt. Nu kunnen we het daarbij laten of afsteken met een paar alinea’s vol anekdotes over de kennismaking met het befaamde Hüsker Dü of Sugar. Feit is dat ome Bob gitarist extraordinair is, ladingen klassiekers heeft geschreven en medeverantwoordelijk is voor wat we nu nog steeds “alternative rock” noemen. Hij is dus met recht en reden een held.

Iemand gaf het advies oordoppen te gebruiken bij het luisteren van zijn nieuwe album ‘Beauty & ruin’. Hij staat dan ook bekend voor de enorme, doch muzikaal sterke, herrie die hij kan produceren. Een optreden van de beste man zou zo hard zijn dat de oren van het publiek nog dagen na suizen. Bob staat er ook om gekend zijn vocalen naar de achtergrond te mixen, zodat het gitaargeweld vol de trommelvliezen beroert en je ruggengraat kietelt. Dit werk stelt dezelfde tik tentoon, al lijkt er meer ruimte te komen voor het rauwe stemgeluid naarmate de nummers afdraaien.

De sound van ‘Beauty & ruin’ is niet vernieuwend te noemen, sterker nog, het is alles wat je mag verwachten van het icoon. Hij is meester in semi-zoetige pop-punk, vuige gitaarliedjes, begeleid door zijn zielsverscheurende raspende stem en daar staat zijn plaat weer vol mee. Wat wel nieuw is, is dat de vrolijke(re) noten van de negen voorgaande solo-albums plaats hebben gemaakt voor een sombere ondertoon. Moulds vader overleed en hoewel hun relatie wat vervreemd was, deed het hem realiseren dat sterfelijkheid onoverkomelijk is en de leegte van het leven ook tot zijn realiteit behoort. Thema’s die voelbaar een rode draad vormen.

‘Beauty & ruin’ laat een meer breekbare kant van de artiest zien, doet recht aan zijn indrukwekkende oeuvre, maar is vooral een emotioneel en mooi memorandum. Omdat Bob Mould nu eenmaal Bob Mould is en hij met zijn tiende klassieker in wording bewijst dat zijn muzikale talent met de jaren geen beschimmelde, goedbedoelde poging is, maar karakteristieker en krachtiger van smaak wordt.

Bob Mould live aan het werk zien kan binnenkort in Amsterdam (Paradiso, 10.11, info & tickets) en Leuven (Depot, 12.11, info & tickets).

Bob Mould website

Album verdeeld door Konkurrent