Bombay Bicycle Club fietst te snel voorbij op ‘Everything else has gone wrong’

door Gertie van den Bosch

Wanneer alles slecht gaat, luister je volgens frontman Jack Steadman het best naar muziek. Laat dat het uitgangspunt én titel zijn van de vijfde lang- en onverwachte plaat van Bombay Bicycle Club. Toen ze in 2016 een pauze van onbepaalde duur inlasten, gingen de leden even hun eigen gang. Van de bassist Ed Nash hoorden we in januari 2017 een solo-album van Toothless. In juli 2017 kwam het album van Jack Steadman uit, die onder pseudoniem Mr Jukes een aardige soulparade oprichtte met gasten als Charles Bradley, De La Soul en Lianne La Havas.

Toen gitarist Jamie MacColl in tussentijd een bachelordiploma haalde en de bandleden hun muziekinstrumenten verkochten, leek de pauze van Bombay Bicycle Club tot een finale breuk te leiden. Het kriebelde wel weer begin 2019 toen debuutalbum ‘I had the blues but I shook them loose’ tien jaar oud werd. Een eenmalige reünie voor wat optredens was te weinig en zo trok Jack zijn drie kompanen opnieuw op de bagagedrager.

Misschien deed hij dat iets te snel, want hoewel we op ‘Everything else has gone wrong’ onverslijtbaar Bombay-materiaal horen rinkelen, raast het album aan ons voorbij zonder veel pakkende herinneringen.

Een opbouwende formule werkt nog al te vaak en de overwegend optimistische sfeer maakt het album heel toegankelijk. De intro ‘Get up’ is veelbelovend wanneer de repetitieve blazers steeds meer plaats maken voor straf gitaarwerk. Ook ‘Everything else has gone wrong’, een oerdegelijk nummer, trekt op naar het einde toe met gestage drum en nodige elektronische geluiden. ‘Eat, sleep, wake (nothing but you)’ is het hoogtepunt van de plaat. We krijgen het helemaal warm door de straffe baslijn en het betere gitaarwerk van MacColl.

Daarrond cirkelen wat lauwe nummers die we misschien al vergeten zijn wanneer ze in de AB komen optreden. ‘I can hardly speak’ heeft een aanstekelijk ritme, maar kan niet veel losweken met te simplistische melodieën. Het gaat van simpel naar naïef bij ‘People people’, dat ineens 360 graden omslaat bij het refrein. Te braaf wordt het op ‘Good day’, behalve wanneer de gitaren eindigen met een oneindige dromerige sfeer. ‘I worry bout you’ toont eindelijk wat meer body en soul, toch vervalt het snel in vertrouwde sferen. Een goeie aanzet, maar dat kan beter. ‘Let you go’ is het langste nummer van de plaat, veel tijd dus voor wat experiment. Er was echter nog een langere zoektocht nodig om iets integraal memorabel te bekomen.

Is het album niet te snel in elkaar gezet? Amper een jaar na de reünie staat er een nieuw album klaar. De tweewieler had eerst een smeerbeurt nodig voor er soepel richting waardige nieuwigheden kon getrappeld worden. ‘Everything else has gone wrong’ is een goede opwarmer om animo af te tasten bij de echte fans, maar wat hierna gebeurt zal cruciaal zijn voor het overleven van Bombay Bicycle Club.

Bombay Bicycle Club speelt op 23 maart in de AB.