Boxerin Club – Aloha Krakatoa: een opwindende wereldreis

door Gert Thijs

Als je zonder enige voorkennis de thuisbasis van Boxerin Club moet aanduiden, dan zou het ons niet verrassen dat je dit zootje ongeregeld ergens in New York situeert. Het vijftal brengt namelijk kosmopolitische wereldmuziek die in zijn vrolijkheid een smeltkroes van invloeden verraadt. Dit is catchy indie pop die klinkt als een Bombay Bicycle Club waar het laagje Engelse gereserveerdheid weggevaagd werd door een uitgelaten bende Mexicanen en Cubanen. Als je dan nog twijfelt aan de standplaats van de groep, stuurt de titel ‘Aloha Krakatoa’ je zeker de oceaan over. Maar niets van dat alles: Boxerin Club is het groepje van vijf jonge Italianen dat al in 2010 het levenslicht zag in Rome maar sinds een paar weken ook ons probeert in te pakken met een sprankelend debuut.

Vanaf de eerste noten spatten wilde ritmes door de boxen die je meesleuren op een trip waar je onmiddellijk opgewekt van wordt. Nummers als ‘Bah boh’ of ‘Caribbean town’ bezitten een grote feelgood-factor die je dwingt om mee te swingen. Dit jonge Italiaanse vijftal is daarenboven niet vergeten dat je enkel een feestje kan bouwen op de solide ondergrond van een degelijk nummer. Net die basis maakt dat je een muzikale trip kan maken met zigeuners van Afrika over de Caraïben tot in Mexico zonder onderweg van de wiebelende boot te vallen. Hier en daar schalt er misschien eens een trompet te veel en in de teksten bekt het Engels niet altijd even vlot, maar dat zal de pret niet drukken.

In hun thuisland scheert Boxerin Club al een tijdje hoge toppen en afgaande op hun doortocht op Eurosonic gaan we hier ook voor de bijl gaan. Hun straffe debuut zal daar zeker bij helpen. ‘Aloha Krakatoa’ is een levenslustig, gevarieerd album geworden dat probleemloos elke winterse strandfuif een versnelling hoger kan duwen.

Je kan Boxerin Club nog live aan het werk zien in Amsterdam (10.02, CC Muziekcafé, info) en Brussel (11.02, Piola Libri, Info).

Boxerin Club Facebook