Brazos – Saltwater: te braaf gekopieerd

door Wouter Jaques

Brazos, het best gekend als rivier uit de staat Texas, is tevens het singer-songwriterproject van Martin Crane, dat nu uitgegroeid is tot een volwaardige vierkoppige band. Artistiek gezien bevond Crane zich op een dood spoor in Austin, Texas. Een nieuwe broedplaats voor de laatste langspeler ‘Saltwater’ was dus hoognodig. Die inspiratie vond hij in New York, waar hij bovendien de spirituele kantjes van de jaren 60 opsnoof. Ook platen van bands als Can lagen voortdurend in de speler en gaven Cranes’ songschrijven een excentrieke en psychedelische toets.

Brazos lijkt de muzikale tweelingbroer van Local Natives. Zeker niet slecht, ware het niet dat de band over het gehele album amper moeite doet om creatief, verrassend of tegendraads uit de hoek te komen. Zo krijgen we nergens een onverwachte wending voorgeschoteld, op de wisselende karakters van hoogtepunt ‘Valencia’ na. Het sober tikkende ritme vecht er met hevige drumstoten terwijl zomerse vibes voortdurend onweer over zich heen krijgen. Het is de enige song waarbij we opgewonden geraken van de zangkwaliteit.

Crane durft sporadisch zijn stem door te drukken, waardoor deze al erg vroeg begint te enerveren. Dieptepunt is het kermende gemekker in ‘Long shot’, gelukkig weet de begeleiding met enkele jazzy tintelingen de wanprestatie enigszins te maskeren. Jammer dat de band zo braafjes toekijkt en niet durft door te gaan voor bijvoorbeeld enkele heerlijke dissonanten. De interessantste akkoorden van het album hoor je bij het begin van opener ‘Always on’.

De fundering van ‘One note pillow’ is wel veelbelovend, al wordt er op de interessante ideeën zoals de buitenissige backing vocals te weinig voortgebouwd. De gitaarpartijen zijn bovendien gemakkelijk na te spelen en maken de songs zo heel basic, maar ook puur en best geloofwaardig.

Deze negatieve punten nemen niet weg dat beginnende popluisteraars ‘Saltwater’ aantrekkelijk kunnen vinden. Wij hadden er veel meer van verwacht. De albumhoes verwerken we wel graag als decoratie aan onze muur.

Brazos live zien kan binnenkort in Den Haag (Crossing Border, 14-16.11, info & tickets).

Website Brazos

Album verdeeld door Konkurrent