Cake – Showroom of Compassion: trage groeier

door Indiestyle

Er zijn zo van die groepen die je zelfs met de beste wil van de wereld onder geen enkel genre kan onderbrengen. Het gevolg is dat ze vaak aan de zijlijn moeten toekijken hoe schaars getalenteerde, maar populaire vertegenwoordigers van modieus geklooi met alle airplay gaan lopen. Jawel, wij breken nog steeds een lans voor meer Cake op de radio. Je weet maar nooit, er zijn er nog die pas na jarenlange dwaling het licht zagen.

Meer nog, met ‘Showroom of Compassion’ doet zich na 7 jaar afwezigheid een uitstekende kans voor om een blijk van goede wil te tonen. Wij zouden dan ook bijzonder verheugd zijn om een nummer als ‘Long Time’ op de radio te horen. Het tweede nummer op de cd is Cake ten voeten uit: een catchy melodie met fladderende baslijnen, sfeervol trompetgeschal en veel hey’ s, ho’s en heyho’s. Ook radiovoer: de meezinger ‘Mustache Man (Wasted)’ en het lichtvoetig klinkende feestnummer met de niet erg navenante titel ‘Sick of You’. Zo zijn ze dan weer wel, die jongens van Cake. Het kwalijkste venijn krijgt zo’n lustige muzikale omkadering dat je zelfs de grootste kniesoor aan het glimlachen krijgt . I’m so sick of work, so sick of play, I don’t need another day… of nog: Every camera, every phone, all the music that you own won’t change the fact you’re all alone. All alone!

Misschien ligt het aan ons, maar we kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat de jongens van Cake nog steeds een beetje in onmin leven met de wereld. Niet getreurd, Cake zou immers Cake niet zijn als ze niet vrolijk hun gal konden spuwen. De gave van Cake is dat ze die onvrede verwoorden in eenvoudige maar vaak ook vrij komische en rake teksten. Het hoeft daarom ook niet altijd maatschappijkritisch te zijn. Cake zingt evengoed over de eindeloze verveling tijdens het toeren (Bound Away), over een vervelende Italiaan met een moustache (Italian Guy), en natuurlijk meer dan eens over… de liefde. Neen, de wereld van Cake verschilt uiteindelijk ook niet zo erg van die van jou en mij.

‘Showroom of Compassion’ is een trage groeier. Het was voor ons geen liefde op het eerste gezicht, maar na een voorzichtige kennismaking hebben we de ‘toonzaal van het medeleven’ inmiddels passioneel in onze armen gesloten. Mogen wij vriendelijk verzoeken om de opvolger geen 7 jaar op zich te laten wachten? Dankjewel!

Cake bevestigde voor 2011 optredens in Luik (Les Ardentes, 07-10.07, info & tickets), Den Haag (Crossing Border, 15-19.11, info & tickets) en Antwerpen (Crossing border, 19-20.11, info & tickets)

Cake website

Album verdeeld door PIAS