Camilla Sparksss – For You The Wild: minder imago, meer hooks

door Filip Tyskens

Zwitserland is het land van klokhuizen, Toblerone-chocolade en al die andere platgetreden clichés. Wie had gedacht dat die brave Zwitsers zich al eens durven wagen aan punky electro-performancekunst? Ondergetekende alleszins niet, maar toen hadden we nog geen kennis mogen maken met de muziek van Camilla Sparksss. En nee, die driedubbele s is geen spelfout, wel een keihard statement.

Enfin, dat laatste doet haar imago dan toch vermoeden. Nagenoeg geen artwork, een hoog DIY-gehalte en een tumblr-pagina vol foto’s moeten aantonen hoe gevaarlijk dame Sparksss uit de hoek kan komen. Op dat vlak heeft ze dan ook goed naar voorbeelden als Alice Glass van Crystal Castles en Alexis Krauss van Sleigh Bells gekeken. De bijgeleverde klanken op ‘For You the Wild’ laten spijtig genoeg veel te wensen over.

Met opener ‘Move Like a Shark’ geeft Camilla Sparksss meteen haar enige trucje weg: repetitieve, semi-provocerende teksten geplakt over simpele beats en hoge, dreunende synths. Instrumentaal is deze muziek dan ook redelijk beperkt. Dat hoeft absoluut geen probleem te vormen, maar de muzikante toont weinig creativiteit in het omgaan met deze beperking. Nagenoeg alle nummers zijn rond hetzelfde stramien opgebouwd en daarenboven vertonen ze te weinig structuur. De zangeres laat haar songs te vaak stilvallen om dan uit het niets te beginnen brullen. Het komt haar niet ten goede dat ze daarbij klinkt als een boze tiener wiens iPhone zonet is afgepakt, getuige het bijzonder irritante ‘You Are Awesome’.

Uiteraard is het niet enkel kommer en kwel op deze eerste full-cd. Gelukkig is er ‘This Is Huge’, dat wel enige opbouw vertoont en afsluit met een knappe climax. Ook nummers als ‘Sharing’, waarin de synths en de zanglijnen onder controle blijven en de drone-achtige afsluiter ‘White Cat’ tonen dat Sparksss tot iets moois in staat is. Helaas blijkt de rest van de plaat te kampen met de eerder beschreven kwaaltjes en is er zelden een echt straffe hook te bespeuren in haar electropunkriffs.

‘For You the Wild’ laat dus teveel steken vallen en deed ons te vaak aan performancekunst denken. Live zal Camilla Sparksss ongetwijfeld een hele belevenis zijn vergezeld door dansers, lichteffecten en Instagrammende hipsters en kan je haar eenduidige geluid makkelijker vergeven, op plaat toont ze weinig dat echt de moeite genoemd kan worden.

Camilla Sparksss heeft voorlopig geen concerten gepland in België of Nederland.

Camilla Sparksss Bandcamp

Verdeeld door Sonic Rendezvous