Carla dal Forno laat minimalisme groots klinken op ‘Look up sharp’

door Mattias Goossens

Donkere postpunk-gitaren en mysterieuze electronica zijn een goed huwelijk.  Carla dal Forno waagt zich met succes aan die beproefde combinatie, en contrasteert zowel de lichte als donkere kanten van het spectrum met elkaar.

dal Forno groeide op in de postpunkscene van Melbourne en verhuisde na een tussenstop in Berlijn enkele jaren geleden naar Londen. Daar schaafde ze aan haar productie-skills en werd ze met haar debuutalbum een van de hoogvliegers op lofi-label Blackest Ever Black. In een interview met The Vinyl Factory verklaarde ze hoe belangrijk die diy-aanpak is, en om de daad bij het woord te voegen richtte ze dit jaar haar eigen label Kallista op. Daarop is haar tweede album ‘Look up sharp’ de eerste release.

De tracklist wisselt voornamelijk bijtende teksten met instrumentale passages af, in het nadeel van die laatste. Want zo scherp haar pen is, zo ongrijpbaar is ze zonder woorden. Niet alleen wordt de sfeerschepping van de instrumentale stukjes telkens weer onderbroken door haar stem, het maakt ook duidelijk dat dal Forno op haar best is wanneer ze hoorbaar aanwezig is. Al hopen we dat er niemand ooit een variant op de tekst van ‘So much better’ over ons schrijft.

Behalve haar stem is haar ronkende bas de belangrijkste hoofdrolspeler. Zowel in bezwerende opener ‘No trace’ en ‘Took a long time’ krijgen we hetzelfde kippenvel als bij het beluisteren van de donkerste The Cure-platen. Met behulp van gestripte drumcomputers en ijle electronica komt ze evengoed dromerig en feeëriek uit de hoek. Afsluiter ‘Push on’ klinkt bijvoorbeeld als de zeer gewenste baby van Chromatics en Warpaint.

Hoewel Carla dal Forno op haar tweede album met minder instrumenten aan de slag gaat, klinkt ze rijker dan hiervoor. Met een minimalistische aanpak zo’n gevoel voor ruimte kunnen creëren, is niet iedereen gegeven. Alleen had dat effect waarschijnlijk nog sterker tot z’n recht gekomen indien de instrumentale nummers niet zo verweven waren met de rest van de tracklist. Niet iets wat een zelfgemaakte playlist niet kan oplossen natuurlijk.

Carla dal Forno speelt vrijdag 22 november in de Botanique (info & tickets).