Catherine Graindorge – The Secret of us All: weemoedige klanken om bij weg te dromen

door Erik Van Damme

Stel je voor: een landschap, rustig en vredig, met op de achtergrond een zacht twinkelende piano, gitaar of viool. Sluit je ogen en laat je gedachten afdwalen naar oneindig verre horizonten. Na al het knetterende geweld op het werk, school of zware beats op festivals of in concertzalen doet zoiets altijd deugd, niet?

Dat is nu net het gevoel dat we krijgen bij het beluisteren van het album ‘The Secret of us All’ van Catherine Graindorge. De magie van volstrekte rust en vrede straalt af van elke snaar of klank. Dit is al vanaf de eerste noten in ‘Animal’ het geval. En dat is nog maar het begin, in ‘Extreme Lenghts’ wordt deze intensiteit alleen nog versterkt door de engelenstem van Catherine die je zachtjes, haast fluisterend naar een hoger stadium brengt, dichter bij de hemel.

De hoofdrol in ‘Ashes & Soul’, en niet alleen in deze song zal later blijken, is weggelegd voor de viool. In het begin zelfs uptempo klinkend en als het ware knetterend maar later weer weemoedig en zacht je in slaap wiegend, geeft ze bij deze een mooie illustratie van welke kanten een vioolgeluid kan uitgaan. Op diezelfde weg gaat het met het daarop volgende vrij korte nummer ‘In the distance’ dat perfect aansluit bij het voorgaande. Dat er ook duchtig geëxperimenteerd wordt met het geluid is te horen in ‘Kayak’, dat zelfs de psychedelische kant op gaat, hier is ook een rol weggelegd voor de drums, mooi aansluitend bij de andere instrumenten.

De verdienste van dit album ligt in het variëren. Dit bewijst bijvoorbeeld ‘Le Do’, waar de stem ook een hoofdrol krijgt. Dit nummer toont tevens een iets donkerdere kant van de muziek van Catherine Graindorge, haast weemoedige klanken overstijgen na een tijdje de vocale inbreng zonder deze tekort te doen. Op dit instrumentale elan gaan we door in ‘Air’. Opvallend trouwens hoe iets langere songs een staartje krijgen met een kort magisch moment, deze is er weer zo een.

Zonder afbreuk te doen aan de andere instrumenten op deze plaat is het vooral de vioolklank die het meest overheerst en het extra mooie aan dit album is dat het je geen minuut verveelt. Wij zijn benieuwd hoe dit op het podium zal overkomen. We wedden op een magische intense trip die je verweesd achterlaat, dat is althans het gevoel dat we krijgen bij het beluisteren van ‘The Secret of us All’. Laat je meedrijven door deze parel van volstrekte rust, weemoedig, soms zelfs donker, maar zo wondermooi.

Catherine Graindorge live zien kan binnenkort in Brussel (Botanique, 08.09, info & tickets).

Catherine Graindorge tumblr

Album verdeeld door dEPOT214