Chad VanGaalen – Shrink Dust: prettig gestoord

door Tiffany Devos

“Cut off both my hands and threw them in the sand/ Watch them swim away from me like a pair of bloody crabs” opent veelzeggend de vijfde langspeler van de Canadees Chad VanGaalen. Tel daarbij de hoes van deze plaat en de titel van de vorige (‘Diaper Island’) en je weet helemaal welk vlees je in de kuip hebt.

VanGaalen lijkt een gezellige, gekke gast te zijn die ook nog een beetje muziek kan maken. ‘Shrink Dust’ staat vol jangelende popsongs waar de huisgemaaktstempel stevig op gedrukt staat. Bovendien maakt hij veel van zijn instrumenten zelf: een tweepersoonsduimpiano, een draagbare harp, een deels uit Lego gemaakte analoge drummachine…

De falsetstem van de Canadees en het delicate gitaargetokkel in bijvoorbeeld ‘Lila’ zorgen ervoor dat ‘Shrink Dust’ niet alleen een vreemde maar bij momenten ook een heel emotionele plaat is geworden. Hetzelfde geldt voor de nummers ‘Weighed sin’ en ‘Hangman’s son’ die door de mondharmonica nog het meeste in het plattelandsvakje passen. De prettig gestoorde weirdo noemt zijn vijfde release zelf een countryplaat, maar eigenlijk past hij in geen enkel hokje. Bovenal maakt de man bedorven popsongs met een serieuze hoek af. En is dat nu niet hoe we onze pop het liefst geserveerd krijgen?

Al blaast VanGaalen met zijn lo-fi, laid-back geluid en songwriting ons niet finaal (maar toch bijna) achterover. ‘Shrink Dust’ zal hier nog vaak de weg naar de speakers vinden want de plaat houdt een constant hoog niveau aan met enkele hele straffe uitschieters.

Chad VanGaalen live zien kan binnenkort in Gent (Democrazy, 04.09, info & tickets), Vlieland (Into the Great Wide Open Festival, 06.09, info & tickets), Amsterdam (Dokzaal, 14.09, info & tickets) en Tilburg (Incubate Festival, 15.09, info & tickets).

Chad VanGaalen website

Album verdeeld door Konkurrent