Chairlift – Something: Catchy, zo catchy

door Tiffany Devos

Hoe pop kan je klinken, zonder helemaal mainstream te gaan? Chairlift slaagt erin een perfecte popplaat af te leveren met net genoeg hoek af om nog steeds onder de radar van de meeste hitlijsten te blijven. Dat lukt de groep zelfs na het bitterzoete ‘Bruises’ van hun vorige album dat het enige is wat wij en vele anderen van een iPod Nano reclame in 2009 onthouden hebben.

Na een relatiebreuk met zangeres Caroline Polachek besloot de oprichter van de groep Aaron Pfenning dat hun wegen hier zouden scheiden. Caroline ging verder met het andere lid en multi-instrumentalist Patrick Wimberly. Als duo was Chairlift eindelijk klaar om de grote stap voorwaarts te zetten. ‘Does You Inspire You’ dateert al van 2008 en was eerder een samenraapsel van individuele songs. ‘Something’ klinkt veel samenhangender, mede omdat ze het album samen hebben geschreven, en is honderd keer beter dan die eerste worp.

Als je een ding kan zeggen over Chairlift, is het dat alles wat ze doen eerst even lijkt ondergedompeld in een groot vat met 80’s invloeden. Haast iedere song heeft de typische uptempo synthesizersound met de nostalgische stem van de als Kate Bush klinkende Polachek erbij. En catchy dat ze zijn, zo catchy. Bereid je al maar voor om dagenlang Is it amnesia? Amanaemonesiaaaaa? Mistaken for magic te zingen na het beluisteren van de meer dan vijf minuten durende single ‘Amanaemonesia’. Of het cliché-getitelde en – zoals wel vaker – openhartige ‘I Belong In Your Arms’, waarvan we niet liever willen dan dat het door ons hoofd komt spoken op een onbewaakt moment. Niet alles klinkt echter als de honingzoete pop waarvan het lieflijk aandoende ‘Frigid Spring’ het beste voorbeeld is. In ‘Turning’ en ‘Cool As A Fire’ verkennen ze eerder een etherische sound die ons doet denken aan bands als Beach House.

We vragen ons af hoe lang het nog kan duren voor de catchy as hell popsongs als singles ‘Sidewalk Safari’ en ‘Met Before’ hun weg vrijmaken naar de hitlijsten. Deze hapklare brok happiness is niet voor iedereen weggelegd, maar poplovers komt samen want eindelijk kan Chairlift tippen aan de torenhoge verwachtingen die ‘Bruises’ drie en een half jaar geleden voor hen had neergepoot.

Chairlift live zien in en rond België en Nederland kan binnenkort op deze datums en plaatsen:

19.02 Utrecht, Tivoli – info & tickets
21.02 Gent, Charlatan (via Democrazy) – info & tickets
03.03 Tourcoing, Le Grand Mix – info & tickets
04.03 Brussel, Botanique – info & tickets

Chairlift website

Album verdeeld door Sony Music