Chet Faker – Built on Glass: elke miniseconde doet ertoe

door Wouter Ollevier

Chet Faker: heel even lijkt het op een smakeloze 21ste-eeuwse grap, maar dat is het niet, integendeel. Nicholas James Murphy is een Australische muzikant die zijn respect voor jazzlegende Chet Baker niet onder stoelen of banken steekt en deze weinig verhullende artiestennaam als pseudoniem koos voor een project waarin hij uit zowat alle vaatjes van de muziekgeschiedenis tapt. Het resultaat is echter meer dan de som der delen, want het uit Melbourne afkomstige talent is een briljante schepper van geweldige hedendaagse soul.

Terwijl bij ’Release Your Problems’ meteen opvalt hoezeer de vergelijking met James Blake zich lijkt op te dringen, is dat idee in ‘Talk Is Cheap’ meteen van de baan. Het is immers zo dat daar waar de Australiër op het ene moment nog muziek lijkt te maken die vooral samples bevat, het even later ontzettend moeilijk is om niet aan het meezingen te slagen. Het experimentele gehalte van Murphy’s creaties is ook in ’Melt’ en ’Gold’ vrij duidelijk, maar ook hier is het na een aantal luisterbeurten lastig om de dansmoves in de kast te houden.

’Cigarettes and Loneliness’, voor ons één van de absolute hoogtepunten op ’Built on Glass’, klinkt up-tempo en chilly tegelijkertijd. De veelgelaagde teksten dansen gehaaid op een ritme dat hoe dan ook vernieuwend is. ’Lesson in Patience’ doet bij aanvang aan een gospelachtig mannenkoor denken, de traagheid van de song is beklijvend en loodst de plaat met behulp van neerslachtige blazers naar het orgelpunt, want ook ’Dead Body’ blijft tot de laatste miniseconde boeien.

Het is duidelijk dat we zelfs met de grootste moeite niet één kwaad woord over de eerste langspeler van Chet Faker kunnen verspreiden. Murphy ontwikkelt op deze nieuwe plaat een soort eclectisch metagenre dat er volgens ons feilloos in slaagt een heel uiteenlopend publiek te bekoren. De hype die zich stilaan (maar overduidelijk) manifesteert, is dan ook meer dan terecht.

Chet Faker live aan het werk zien kan binnenkort in Brussel (01.05, AB, info & tickets) en Amsterdam (02.05, Bitterzoet, info & tickets).

Website Chet Faker

Album verdeeld door PIAS