Clare Louise – Castles In The Air: fijnbesnaard met een aparte stem

door Sam Hendriks

Clare Louise schreef haar eerste gitaarmelodieën tijdens een reis door het groene Ierland, maar het was na haar verhuis naar Brussel dat ze het virus pas goed te pakken heeft gekregen. Daarna ging het snel met de jonge Franse. Ze nam zelf een EP op in 2009 en speelde in de AB en de Botanique. Sindsdien laat ze zich vergezellen door een cellist en een tweede gitarist. De volgende logische stap is dan een album, dat eind vorig jaar uitkwam, getiteld ‘Castles In The Air’. Het is een verzameling geworden van intieme, fijnbesnaarde nummers gezongen door een meisje met een hoge en tegelijk diepe stem.

Voor je naar de winkel snelt, wees gewaarschuwd: Clare Louise heeft geen doorsnee stem. Bijwijlen klinkt het alsof ze een verkoudheid heeft of haar neus opzettelijk dichtknijpt. Dit soort stem heeft ook zijn charme, maar na twaalf nummers verliest het zijn pit of verlies je zelf je trek. Als je er dan toch voor gaat, is ‘False Mirror’ de aanrader bij uitstek: een nummer over jezelf niet meer kennen, gebracht op eenvoudig gitaarspel net als Laura Marling dat altijd doet. Tijdens ‘She’s Floating’ en ‘Two Hearts’ bewandelt de zangeres de gulden middenweg tussen haar hoge en diepe stem met een verrukkelijke uitkomst als resultaat.

‘Castles In The Air’ kent naast luchtige ook zwaardere nummers. Vooral deze laatsten passen schitterend bij de stem van Clare Louise die de songs een oprecht en kwetsbaar aanzien geeft. Toch zou het beter zijn moest de Franse dit album hebben ingekort, haar stem nodigt niet iedereen uit om de hele plaat te beluisteren.

Clare Louise live zien kan binnenkort in Brussel (Botanique, 01.02, info & tickets) en een 5-tal andere plaatsen. Check haar MySpace voor meer live dates.

Album verdeeld door PIAS