Clinic – Free Reign: broeierige elektrorock

door Pieter Malliet

In onze contreien is het Liverpoolse Clinic tot nog toe wat onder de radar gebleven. Nochtans is het viertal rond Ade Blackburn met ‘Free Reign’ alweer aan zijn zevende album toe. Terwijl Joy Division nog steeds constant over de schouder meeloert, is deze laatste worp een intelligente, repetitief dansbare, organische elektrorockplaat geworden.

Gegeven dat niet alleen de allereerste basnoten van opener ‘Misty’, maar ook het sporadisch opduikende orgel sterk aan The Doors herinneren, weet je te maken te hebben met een ongewoon warme variant van dancewave. De treiterig dreinende zanglijnen op onder meer ‘Seesaw’ en ‘King Kong’ verwijzen dan weer volmondig naar de met house geïnfuseerde technorock van Underworld. Hoewel voor de vorm van het experiment hier en daar een jazzy blazer werd toegevoegd, baadt het album in een sfeer van Unheimlichkeit. Dit wordt geaccentueerd door de lijzig gebrachte, lyrisch minimalistische, donkere romantiek van Blackburn.

Of Clinic met ‘Free Reign’ de doorbraak naar het grote publiek gaat forceren, blijft betwijfelbaar. Niettemin kunnen we spreken van een erg toegankelijke, meeslepend sfeervolle, broeierig duistere langspeler.

Clinic is in de nabije toekomst live te bewonderen op Le Guess Who? (30.11, Utrecht), Autumn Falls (01.12, AB Brussel) en Sonic City (02.12, Kortrijk)

Clinic officiële site

Album verdeeld door V2