Cloud Nothings – Here And Nowhere Else: als goede wijn

door Bram Pollers

Hij vertoeft amper 22 jaar op deze aardbol en laat zomaar eventjes zijn vierde langspeelplaat op de wereld los. Het is heden ten dage weinig artiesten gegeven. Dylan Baldi is dan ook geen doorsnee muzikant.

We hebben de laatste jaren de muziek van Cloud Nothings zien groeien en hun vorige worp bezorgde de Amerikanen eindelijk een iets groter publiek. Met ‘Here And Nowhere Else’ gaat de spontane zieltjeswinnerij gewoon verder. Single ‘I’m Not Part Of Me’ lijkt met secondelijm in onze oren geplakt. De mix van indie, noiserock en punk blendt uitstekend met het aanstekelijke refrein.  Ook ‘Now Hear In’ teert op diezelfde kwaliteiten. De twee voorgaande nummers zijn tevens de afsluiter en opener van deze plaat, en dat schijnt geen toeval te zijn.

‘Quieter Today’ begint als een luchtig lied maar het venijn zit in het gitaargeweld naar het einde toe. Op het fantastische ‘Psychic Trauma’ gaat het dak er helemaal af. Slimme hooks, op hol geslagen drums en een bitse tekst stuwen deze song naar een enorm hoog niveau. Het daaropvolgende trio – ‘Just See Fear’, ‘Giving Into Seeing’ en ‘No Thoughts’- klinkt eveneens snedig en dendert onheilspellend verder, zonder de melodie uit het oog te verliezen. Bij het inzetten van ‘Pattern Walks’ dachten we even dat Savages – die baslijn, iemand? – de boel gingen overnemen. Zelden galmden Cloud Nothings zo agressief en gejaagd door onze luidsprekers als op deze zeven minuten durende climax.

Toch hebben we alsnog een opmerking. Na meer dan twee jaar wapenstilte had het iets meer mogen zijn dan een dik halfuur. Desalniettemin is Dylan Baldi erin geslaagd om het straffe ‘Attack On Memory’ te overtreffen, ondanks de hoge verwachtingen. Cloud Nothings verouderen als goede wijn. Na vier albums smaakt de band steeds beter.

Cloud Nothings live zien kan binnenkort onder meer in Brussel (Botanique, 18.05, info & tickets), Amsterdam (Melkweg, 19.05, info & tickets), Hellendoom (Dauwpop, 29.05, info & tickets) en in Groningen (Vera, 29.05, info & tickets). Check de website van Cloud Nothings voor meer concerten.

Album verdeeld door Pias