Cooly G – Wait ‘til night: toch niet zo diep

door Simon Kremar

Met ‘Wait til night’ bedoelt Cooly G niet dat je tot ’s nachts moet wachten om haar muziek te beluisteren. Als alleenstaande moeder moet Merrisa Campbell wel tot ‘s nachts wachten om haar bezig te houden met waar ze het op haar album over heeft: verleiden en seks. Titels als ‘Your sex’, ‘So deep’ en ‘1st time’ zijn daar duidelijk in.

Verwacht geen ingenieuze songs. De meeste zijn degelijk geproducet, maar hebben niets nieuws of origineels te bieden. Ze neigen eerder naar pop, terwijl haar vorige releases zich dichter bij house bevonden.

Daarboven zijn de nummers zelf te leeg, zodat je als luisteraar op je honger blijft zitten. Er is weinig variatie binnen de songs, hetzelfde drumlijntje wordt herhaald en er komt vaak maar één melodieriffje in voor. Daarbij klinken quasi alle liedjes afzonderlijk ook hetzelfde: een synth-lijntje, lichte drums en haar stem die in meerdere lagen op een nonchalante manier erop wordt geplaatst. Zo komen haar vocals al snel zagerig over en de sisklanken, die te prominent aanwezig lijken te zijn, zorgen voor irritatie.

Naast de productie blijven ook de teksten gedurende de hele plaat oppervlakkig, bijvoorbeeld in ‘I like’: “I like the way that you kiss me/ I like the way that you hold me/ I like the way that you move that / I like the way that you do that”. Dit laat haar zeker niet uitschijnen als een poëtisch genie, integendeel. Het is gewoonweg inspiratieloos gezwets.

De betere nummers van het album zijn opener ‘Wait ‘til night’ en afsluiter ‘3 of us’.  De titelsong valt op door zijn kenmerkend, leuk basriffje en strakke synths. De afsluiter bezit een dan weer een catchy zanglijn. Het hoge oorwurmgehalte van deze zou je kunnen zien als een positief punt, maar voor ondergetekende verdwijnen deze melodieën het liefst zo snel mogelijk uit zijn oren.

Cooly G zet met deze release een prestatie neer die vrij amateuristisch en nonchalant overkomt. Terwijl de opener en afsluiter beiden wel iets hebben, blijven de meeste nummers saai en generisch. Het ‘heb ik dat niet al eens gehoord-gevoel’ komt meermaals naar boven. Dat komt omdat er weinig variatie is en bijna elk liedje op ‘Wait ‘til night’ bestaat uit dezelfde ingrediënten.

Cooly G Facebook

Album verdeeld door Hyperdub