Cosmo Jarvis – Is the World Strange or am I Strange: pretentieloze frisse wind

door Dennis Janssens

Is the world strange or am I strange? Goede vraag van ene Cosmo Jarvis, en na een eerste luisterbeurt zou je meteen voor het laatste kiezen. Cosmo Jarvis, een in de States geboren Brit, is een van de rijzende sterren aan het Britse indie firmament. Hij gooide al hoge ogen met zijn debuutplaat in 2009, ‘Humasyouhitch/Sonofabitch’, en wordt sindsdien dan ook naar aloude Engelse traditie in bladen als NME en Q de hemel in geprezen.

Er werd dus wel met enig enthousiasme uitgekeken naar een nieuwe plaat en nu is die er. Het mag gezegd: het is een pareltje. Voor een nog piepjonge singer-songwriter, de jongeheer telt nog maar 22 lentes, is het een behoorlijk indrukwekkende en gevarieerde plaat geworden. Jarvis is de trotse bezitter van een heel eigenzinnige kijk op de wereld en dat vertaalt zich schijnbaar moeiteloos in verrassende en soms ietwat vreemd aandoende teksten. Zo doet ‘Gay Pirates’ exact wat de titel doet vermoeden, namelijk het verhaal vertellen van twee verliefde homofiele piraten. Het is het soort van lo-fi folkpop waar wij best wel van houden, zie bijvoorbeeld ook Mumford and Sons. De hele plaat afdoen als folk, is evenwel te kort door de bocht. Zo kan je in de bijna gerapte verzen van de titelsong haast niet anders dan aan Eminem denken. Of hoor je in single ‘My Day’ een goed geolied rockgroepje aan het werk.

Cosmo Jarvis laat zich duidelijk niet graag in een hokje duwen en vervelen doet de plaat daarom nooit, zichzelf herhalen evenmin. De songs met een meer donkere ondertoon bevatten toch genoeg fun om zichzelf niet al te serieus te nemen en die werkwijze werpt vruchten af. ‘Sure as Hell not Jesus’ is een hoogtepunt, een perfecte popsong met genoeg hooks om zich vrijwel meteen in je hoofd te nestelen en daar gezellig te blijven hangen. Ook ‘She doesn’t Mind’, een liefdeslied pur sang incluis lichtjes sullige tekst, is een topper.

In een tijd waar singer-songwriter bijna een scheldwoord is, zorgt Cosmo Jarvis voor een frisse wind in het genre. Geheim wapen? Zijn stem, die eens zacht en ingetogen en dan weer streng of zelfverzekerd klinkt en steeds onopgemerkt en zonder pretentie achter je trommelvliezen kruipt. Antwoorden op de vraag in de titel doet hij in het nummer zelf: guess I won’t know ‘till I die. Wij weten het nu al: jij bent een rare jongen Cosmo, en verander daar alsjeblieft niets aan.

Cosmo Jarvis live zien kan voorlopig niet in België of Nederland, wel in Keulen (Studio 672, 15.01, info & tickets).

Cosmo Jarvis website

Album verdeeld door N.E.W.S