Crystal Fighters – Cave Rave: Duizend bommen en granaten

door Bart Somers

Tot voor kort kwam de streek rond Navarra vooral in het nieuws als er één of andere aanslag was gepleegd. Tegenwoordig is er een stelletje muzikale terroristen dat armen en benen de lucht in doet vliegen met op Baskische en elektronische leest geschoeide dreunen die aanstekelijker zijn dan het lont van de Euro-bom. Crystal Fighters zetten zichzelf in 2010 prominent op de kaart met ‘Star of Love’. Opvolger ‘Cave Rave’ is vaak minstens even explosief en doeltreffend.

Al eens geprobeerd om niet mee te zingen met ‘You and I’ of ‘LA Calling’. Gelukt? We betuigen onze innige deelneming aan je familie, je bent veel te vroeg heengegaan. Als je nog leefde, was je ongetwijfeld ook overstag gedaan voor de onweerstaanbare catchiness van deze en enkele andere songs op ‘Cave Rave’.

Crystal Fighters hebben er wat ons betreft ook belang bij om het gaspedaal ingedrukt te houden. Kalmere broertjes ‘Bridge of Bones’ en ‘These Nights’ zouden Beliebers en Directioners tot tranens toe kunnen bewegen. Ons boeien ze daarentegen even weinig als het decolleté van koningin/fiscaliteitsspecialiste Fabiola. Al loopt het ook in de snellere liedjes weleens mis. ‘Are We One’ is slappe songfestivalkost die zelfs een geschoolde zanger als Roberto Bellarosa geen finaleplaats zou opleveren.

‘Cave Rave’ staat voor de helft vol met absolute toppers, de resterende songs beschrijven als absolute bagger is overdreven, en toch niet helemaal onwaar. Ben je nog een echte cd-koper, dan hoort dit album zeker en vast thuis in je collectie; halfweg leiden Crystal Fighters met 5-0, en de zwakke tweede helft maait deze voorsprong niet volledig van de tabellen. Downloaders van individuele songs kunnen zich geld besparen door enkel de eerste vier nummers en ‘Love Natural’ naar het winkelkarretje te slepen.

Crystal Fighters live zien kan binnenkort in Hasselt (Pukkelpop, 15-17.08, info & tickets), Gent (Vooruit via Democrazy, 31.10, info & tickets) en Amsterdam (Heineken Music Hall, 01.11, info & tickets).

Crystal Fighters website

Verdeeld door PIAS