CSS – La Liberación: vrolijke, luchtige plaat met handjevol sterke hits

door Jort

Na het succes van tweede album ‘Donkey’ uit 2008 heeft de Braziliaanse band Cansei De Ser Sexy maandenlang non-stop getoerd, waarna de groep de noodzaak voelde om een pauze te nemen. CSS besloot daarom terug te keren naar geboorteplaats São Paulo. Daar heeft de band de tijd genomen om zichzelf te hervinden en is CSS begonnen aan een nieuwe plaat die zou moeten doorgaan voor een mix van het losjes klinkende debuut en de strak geproduceerde opvolger ‘Donkey’. Dat resulteerde in een derde album dat veelbetekenend ‘La Liberación’ heet en samenwerkingen met onder meer Primal Sceam-zanger Bobby Gillespie en Ratatat bevat.

Het is CSS verrassend goed gelukt om terug te gaan naar het nonchalante, speelse geluid van haar titelloze debuut. Het probleem daarvan is echter dat, waar de eersteling in 2006 geheel pretentieloos was maar tegelijkertijd vernieuwend klonk, nieuwe plaat ‘La Liberación’ nu moet concurreren met de vele andere electropopplaten die de afgelopen tijd uitkwamen. Gelukkig bewijzen Lovefoxxx en co vanaf opener ‘I Love You’ de neus voor aanstekelijke popliedjes nog niet verloren te zijn. Ook single ‘Hits Me Like A Rock’ is dankzij de zomerse synthesizers en het meezingrefreintje (‘rock! rock! rock!’) een voltreffer. De tweede helft van de plaat is echter een stuk saaier en voelt aan alsof CSS op de automatische stand nog wat liedjes heeft opgenomen. Het verrassend serieus klinkende ‘Red Alert’ is nog wel leuk en de blazers op de verder zoutloze afsluiter ‘Fuck Everything’ zijn aardig, maar het niveau van de eerste helft van de plaat wordt niet meer gehaald.

Cansei De Ser Sexy had wat ons betreft daarom best wat meer de diepgang en het experiment mogen opzoeken voor ‘La Liberación’. Aan de andere kant hebben de Brazilianen er nooit een geheim van gemaakt dat hun band als grap begonnen is en dat ze eigenlijk nooit grote ambities hebben gehad. In dat opzicht is de missie van het vijftal geslaagd: ‘La Liberación’ is een vrolijke, luchtige plaat geworden met bovendien een handjevol sterke hits. Wie meer verwachtte doet er goed aan de vorige plaat nog eens op te zetten.