Dan Lacksman – Electric Dreams: teruggrijpen naar het verleden

door Bram Pollers

Indrukwekkend. Dat is het minste wat je kan zeggen van het cv van Dan Lacksman. Met Telex was hij één van de grondleggers van de elektronische muziek, in België maar ook ver daarbuiten. Daarnaast was hij ook producer van het Frans/Waalse popicoon Lio en bediende hij de synths op de wereldhit ‘Born to be Alive’ van Patrick Hernandez. Kortom, deze man heeft al wat meegemaakt. En dan komt Dan Lacksman op zijn 63e fijntjes aanzetten met deze ‘Electric Dreams’, met de hulp van zijn dochter Alice, de bloedmooie Brusselse Sandrine Collard en Jacques Duvall, voor wie hij op meerdere albums de productie verzorgde.

Op opener ‘A=440’ blijft de spanningsboog het hele nummer strak gespannen staan. Het klinkt allemaal behoorlijk retro, maar de slimme opbouw zorgt voor genoeg lekkers. ‘Electric Dreams’, een song die wat ons betreft op de nieuwe Daft Punk had kunnen staan, gaat verder op dat elan. ‘Mac or Pc’ kan minder overtuigen. Het grijpt terug naar disco en is eigenlijk classic Telex: een combinatie van synths en grappige teksten. Alleen heeft die groep zo’n lied dus al gemaakt en deden ze het ook gewoon beter. ‘I Want my Space’ grijpt evenzeer terug naar het verleden, maar dan naar de kraftwerkiaanse traditie.

Verderop zet ‘Hong Kong Love’ Lacksmans reis door het verleden verder. Het zou een remix kunnen zijn van een jaren 60-hit van Brigitte Bardot of Jane Birkin. Dan Lacksman, de Serge Gainsbourg van de Lage Landen? Niet helemaal. Hij is iets minder ladykiller en ook als zanger scheerde hij nooit de hoge toppen van de Fransman. Verderop herhaalt hij het flirten met Gainsbourg wel: ‘Bonjour Monsieur Hulot’, een vader-dochter duet tussen Dan en Alice.

Heeft Dan Lacksman een slecht album gemaakt? Verre van. Deze ‘Electric Dreams’ is zeker geen smet op zijn oeuvre. Of deze plaat de tand des tijds gaat doorstaan, zoals de hit ‘Moskow Diskow’ van Telex, is maar de vraag. Eén ding is zeker: Dan Lacksman doet wat hij al vele jaren doet. En hij is er goed in.

Je kan Dan Lacksman deze zomer exclusief bewonderen op het Brussels Summer Festival op 12.08 (info en tickets).

Website Dan Lacksman

Album verdeeld door Rough Trade