Dave Hause – Resolutions: Deels afgewerkte ideeën die je van ergens lijkt te kennen

door Yanni Ratajczyk

Dave Hause heeft een soloplaat uit. Voor ‘Resolutions’ speelde hij in verschillende punk- en hardcorebands zoals The Loved Ones. Hause kondigt het zelf aan als een soloplaat, maar toch raapte hij voor dit project een hele nieuwe begeleidingsband bijeen.

Een nieuwe band, een nieuw geluid, zou je denken. Dat klopt ook wanneer we het nieuwe werk met het verleden van Hause vergelijken, maar over een uitdagend of nieuw geluid kan je hier niet echt spreken. De plaat start met de pianoballad ‘Time Will Tell’ die best te pruimen valt. In dit nummer valt op dat Dave Hause eigenlijk wel een goede stem heeft. Jammer genoeg bloedt dit langzaam en mooi opgebouwde lied dood in een slot waar het allemaal veel te snel moet gaan. Het is een reflex die nog een paar keer terugkomt op de plaat.

In ‘Time Will Tell’ wordt de stemkracht ingehouden en durven we nog een vergelijking maken met het stemgeluid van Mark Everett (Eels). In andere nummers zorgt de dialoog van stem en muziek er echter voor dat we net iets te veel aan Bruce Springsteen moeten denken, wat niet echt een verfrissend gevoel geeft. Songs als ‘Rankers & Rotters’, ‘Meet Me At The Lanes’ en ‘C’mon Kid’ lijken op die manier een flauw afkooksel van het werk van The Boss.

Elders op de plaat horen we wel wat leuke muzikale stukjes, maar jammer genoeg verwateren die dan weer in iets anders: zo horen we in ‘Resolutions’ aan het begin van elke strofe een leuk galmend gitaargeluid, waarna we een iets te geforceerde radiosingle voorgeschoteld krijgen. Bij ‘Praque’ horen we zowaar een reggaebeat voorbijkomen tot de band toch beslist om terug normaal te doen.

Ook na een paar keer luisteren blijft de conclusie dezelfde: we kunnen ‘Resolutions’ niet echt beschrijven als een slechte plaat, want irritante nummers vinden we er niet op terug. Toch is het een onopvallend album geworden dat daarom ook geen blijvende indruk nalaat. Dat is grotendeels te wijten aan deels afgewerkte ideeën die we al kennen en die dus niet echt vernieuwend zijn.

Dave Hause komt eind april naar Meerhout (Groezrock, 29.04, info & tickets) en Venlo (Queensday Festival 12, 30.04, info & tickets).

Dave Hause website

Album verdeeld door Munich Records