De zwaartekracht heeft geen vat op ‘Quiet signs’ van Jessica Pratt

door Eva Gutscoven

Haar sigaret bungelt aan haar lippen als ze snel een slokje neemt. New York baadt in een rokerige sfeer met een flinke scheut whisky. Wat je ziet is Gena Rowlands in de film ‘Opening night’ (1977). Wat je hoort is het eerste gelijknamige nummer van het album ‘Quiet signs’, Jessica Pratts laatste. De Amerikaanse zet de drukkende seventies-sfeer uit de film ‘Opening night’ uitstekend om in een plaat. Ze start met – wat lijkt – een spontane, luchtige piano-improvisatie en combineert die (shaken, not stirred) met een ver klinkende stem, een teken van een aankomend drama.

De pianomelodie in ‘Opening night’ wordt herhaald in het volgende nummer ‘As the world turns’. Hier wordt het pianospel van Pratts romantische en muzikale partner Matthew McDermott vervangen door gitaargetokkel met de allures van een harp. ‘Here my love’ lijkt op een zoetklinkende conversatie tussen Pratts ingezongen melodieën en een vloeiende piano. In ‘Poly blue’ verdwijnen imaginaire lyrics in een lalala, waarna de artieste ons ineens wegblaast met een buitenaardse stemwisseling. In ‘Fare thee well’ is dan weer een hoofdrol weggelegd voor de fluit.

Pratts originele insteken zorgen zo voor een dromerig geluid. Het resultaat is niet korrelig, maar heeft een bepaald cachet zoals een goede analoge foto deze van het digitale tijdperk overstijgt. Door het gebruik van echoënde componenten, luchtigheid en bewegende stemmen voegt ze als het ware een extra dimensie toe. Dit bereikt ze echter helemaal in een professionele opnamestudio. Een kleine ode aan haar voorliefde voor cassettebandjes krijg je er gratis en voor niks bij.

‘Quiet sings’ is als een lange zwembeurt. Het maakt niet uit waar je in het bad springt, je gaat onder in dezelfde substantie. Je zwemt in schijnbaar enkelvoudige elementen zoals simpele gitaren, harp en niet-complexe pianozettingen, die naadloos in elkaar overvloeien en waar zwaartekracht even niet zo’n grote rol meer speelt. Een warm, beklijvend album waar we nog wel eens schoolslag in willen doen.

Jessica Pratt speelt vrijdag 29.03 in De Zwerver (info & tickets).