Death Letters – Common Prayers: weinig opwinding

door Nicolas D'Exelle

De uit Dordrecht afkomstige formatie Death Letters is een band met meerdere gezichten. Waar debuutalbum ‘The Death Letters’ (2009) nog blijk gaf van bluesrockinvloeden, bevatte opvolger ‘Post-Historic’ twee jaar later een mix van hardcore en post-rock. De Nederlanders speelden de afgelopen jaren in het voorprogramma van onder andere De Staat en Enter Shikari, en nu is er dus het vervolg op deze succesvolle periode: ‘Common Prayers’ is hun derde langspeler. Benieuwd wat dat gaat geven.

Openingsnummer ‘Common Prayers’ geeft je het gevoel eeuwige rust te hebben gevonden middels een twee minuten durend akoestisch, dromerig gitaarriedeltje met de breekbaar klinkende stem van Duende Ariza Lora. We hebben het al wel eens vaker gehoord, maar een gewaagde opener is het zeker. ‘We Chant Automatically’ heeft vervolgens wel wat meer distortion te bieden, maar meer dan een vleugje post-rock herkennen we niet in deze emo-getinte song. Toch niet direct waar we op zaten te wachten.

Post-rock en hardcore zeg je? Dan zijn ‘Nomadic Childhood’ en ‘Omniscient, So you Are’ meer iets voor jou, met brutale riffs, af en toe een vlaag schreeuwerige vocals en een vleugje ritmiek van Victor Brandt dat ons aan The Mars Volta doet denken. Slecht is het zeker niet, maar de stemkwaliteiten van Lora komen beter van pas in een doordeweekse emoband.

Dan verkiezen we toch de rust van ‘Presbyterian Hospital’, ‘That Shady Look From The Party Crowd’ of afsluiter ‘Common Prayers Epilogue’. Zonder scheurgeweld lijkt Death Letters het beste uit de verf te komen, en wordt de stem door de rustige arrangementen veel beter aangevuld dan wanneer er voluit gerockt wordt. Zeker niet slecht, maar van uitschieters of meer dan matige nummers is er geen sprake.

Daarmee hebben we het beste – op enkele halve geluidsexperimenten na – eigenlijk wel gehad. Dat het Death Letters’ bedoeling was om gevarieerd uit de hoek te komen, valt te begrijpen, maar in dit geval is het kiezen of verliezen. ‘Common Prayers’ is duidelijk een groeialbum, volgende keer meer succes en minder eenheidsworst.

Death Letters kan je binnenkort onder meer live zien in Amsterdam (Paradiso, 24.04, info & tickets), Arnhem (Luxor Live, 25.04, info & tickets) en Brussel (Magasin 4, 03.05, info en tickets). Check de website van Death Letters voor meer concerten.

Album verdeeld door PIAS