Delicate Steve – Positive Force: te zeemzoete vaarwaters vermeden

door Erik Van Damme

Elektronische muziek is in alle vormen aan een opmars bezig. Je zou haast zeggen dat er niet echt nog iets vernieuwends kan gemaakt worden. En toch zijn er artiesten die blijven proberen om dat net wel te doen. Een van hen is Delicate Steve.

Hoewel de synthesizers de rode draad door ‘Positive Force’ lijken te vormen, is het eerder de overheersende gitaarsound die het album pas echt het beluisteren waard maakt. Je hoort het al, hoewel er soms zang aan te pas komt, is het de instrumentale impact die het belangrijkste lijkt te zijn. Muziek die spreekt zonder daarbij een stem nodig te hebben, zo lijkt het wel.

Het album ademt trouwens een positieve kracht uit, zoals de titel ook suggereert, en dat kunnen we alleen maar toejuichen in deze moeilijke tijden. Niet dat het vrolijke huppelmuziek is, maar je voelt wel aan dat deze plaat geen negatieve energie uitstraalt, integendeel. ‘Ramona Reborn’ bouwt langzaam op naar een soort feelgoodmoment dat je blijkbaar nodig hebt na bijvoorbeeld een zware werkdag, dit alles echter zonder de kleffe tour op te gaan. Het blijft eveneens allemaal uiterst experimenteel, ook dat is een pluspunt.

Sommige nummers, zoals ‘Two Lovers’, gaan de droomachtige kant op, iets wat je kan verwachten van iemand die met elektronische geluiden bezig is, maar het is totaal niet voorspelbaar. In elk lied hoor en voel je die dunne lijn tussen songwriter en puur akoestiek, het moge duidelijk zijn dat Steve muziek begrijpt, in de volledige zin van het woord. Een eigenschap die hem pareltjes doet voorbrengen als ‘Afria Talks To You’, misschien wel het meest, we wikken onze woorden, commerciële moment op dit album. Het heeft zelfs een zeker meezinggehalte, en dit door enkel gebruik te maken van een gering achtergrondgezang naast de twinkelende gitaarriffs. Het lijkt moeilijk maar Delicate Steve slaagt er geheel in die sfeer te creëren. Met ‘Luna’ krijgen we een soort rustmoment, want verder gaat het doorgaans de vrolijke opzwepende kant op.

Het mooie aan deze plaat is dat ze die positieve kracht kan weergeven op een eenvoudige manier, zonder in kitsch en te zeemzoete vaarwaters terecht te komen. Delicate Steve bewijst dat intense muziek bij voorbaat niet donker en somber hoeft te zijn om een gevoelige snaar te raken.

Delicate Steve live zien kan de komende dagen in Amsterdam (Paradiso, 29.08, info & tickets) en Antwerpen (TRIX, 30.08, info & tickets).

Delicate Steve website

Album verdeeld door Bertus