Devendra Banhart – Mala: absurde teksten op lekkere melodieën

door Sam Hendriks

Freak folk, psych folk, de belangrijkste meneer van de New Weird America-beweging, Latin en noem maar op: er zijn lijstjes zat waar je Devendra Banhart in terugvindt, maar weinigen waar hij voor 100 procent thuishoort. Dat is ook meteen een van de sterkste kanten van de Amerikaan met Venezolaanse roots. Zijn albums zullen nooit voor kleurloos of eenzijdig worden uitgemaakt.

Dat verandert niet op zijn achtste langspeler ‘Mala’: absurde teksten op gladde, lekkere melodieën. ‘Mala’ behoudt ook het vaste patroon bij de tracklisting, met veel nummers van opvallend lange (‘Your Fine Petting Duck’ duurt 5:46) of korte (titelsong ‘Mala’ duurt slechts 1:08) duur.

Absurde teksten: check! Al verwachtten we toch meer van de man die ons “I’m gonna braid exotic birds in your hair” bracht in ‘Chin Chin & Muck Muck’, “If I lived in China / I’d have some Chinese children” in ‘Little Boys’ en zo zijn er vast nog voorbeelden. Op ‘Mala’ moeten we het stellen met een bizarre gedachte die de Amerikaan had over Hildegard von Bingen, een heilige uit de twaalfde eeuw. “Now she’s working / At the station / As a VJ / On rotation”, mhm.

Lekkere melodieën: check! We zien jullie allemaal al dansen op ‘Never Seen Such Good Things’ en ‘Won’t You Come Home’. ‘Your Fine Petting Duck’ is de vreemde eend in de bijt. Banhart integreert er voor de eerste keer een beetje techno (of toch na 3 minuten), wisselt zijn occasionele Spaans in voor Duits en nodigde zijn geliefde Ana Kraš uit. De eerste helft is klassieke Banhart, van de tweede helft schrik je even tot je beseft: dit is Devendra Banhart, hij raakt met alles weg.

Een volgend vast ingrediënt is het Spaanse gezang van Banhart, ook hier weer aanwezig op zowel ‘Mi Negrita’ en ‘Mala’. De nummers zijn een verademing tussen al het andere werk. Het is meteen ook duidelijk waarom je Banhart misschien onder het bordje ‘Latin’ kunt vinden. Devendra Banhart blijft een van de meesters van alternative folk, een titel waar je door ‘Mala’ zeker niet aan zal beginnen twijfelen.

Deze zomer is Devendra te zien in Paradiso, Amsterdam (11.07, info & tickets), Le Splendid, Rijsel (12.07, info & tickets) en op Dour Festival (18-21.07, info & tickets).

Devendra Banhart website

Album verdeeld door Warner Music