Dillon – The Unknown: Donkere, omgekeerde groeiplaat

door Anthony Brynaert

Waarschuwing: beluister de nieuwe plaat van Dillon niet als je goedgehumeurd bent of als je naar veelzijdige muziek op zoek bent. Eigenlijk is het album in het algemeen niet echt geschikt voor een doordeweekse luisterbeurt overdag. ‘The Unknown’ werkt het best en het meest effectief wanneer de nacht valt en je in een melancholische bui bent. De rolluiken mogen naar beneden en de lichten kunnen uit. Alleen in die setting komt de boodschap die Dominique Dillon heeft helemaal over.

Zoals hierboven al vermeld brengt de zangeres niet de meest ingewikkelde muziek. Haar recept is behoorlijk simpel: de nummers zijn vooral een samenspel tussen subtiele en heldere pianonoten en donkere elektronica vermengd met de frêle en breekbare stem van Dominique. Een stem die ons bij momenten wat deed denken aan Selah Sue. Beide klankkleuren bevatten een soort van kinderlijkheid. Af en toe is dat een sterkte, al kan het na een tijdje wel eens gaan tegensteken. Dat weet Dillon gelukkig overwegend te vermijden.

De muziek die zij brengt heeft iets van triphop, de namen Portishead en vooral Massive Attack kwamen meermaals in ons hoofd op. Om vergeleken te worden met zo’n grootheden is voor een jonge artieste uiteraard een compliment. Het grootste obstakel dat ze moest overwinnen is dat het niet te saai mocht worden. Twaalf nummers lang met min of meer dezelfde formule de aandacht van de luisteraar erbij houden is niet simpel.

En om eerlijk te zijn, in het begin hadden we dat probleem wel. Op sommige momenten slaagde Dillon erin ons in een soort van trance te brengen die ons naar hogere regionen bracht. Anderzijds vochten we soms tegen de geeuw. Maar blijven volhouden is de boodschap. ‘The Unkown’ bleek uiteindelijk een soort van omgekeerde groeiplaat die ons nu wel volledig blijft boeien. Elk nummer bevat een bepaalde twist die het interessant blijft maken. Een vrolijk album is het allesbehalve geworden, zelfs al sluit je je ogen niet wordt nog alles donker. Ze schreeuwt het bij momenten zodanig uit dat het bij ons zelf pijn begint te doen. Dat is iets wat niet iedereen gegeven is. Je laten meeslepen is de sleutel tot succes.

Dillon heeft voorlopig nog geen concert aangekondigd in België of Nederland.

Dillon website

Album verdeeld door N.E.W.S.