Don Niño – In the Backyard Of Your Mind: Gebrek aan subtiliteit

door Laura Van Eeckhout

Met bijna 20 jaar ervaring in de muziekscène mag je de onverslijtbare Fransman Nicolas Laureau – ook bekend als Don Niño – gerust een veteraan in het vak noemen. Druk bezig met een resem andere projecten, was het alweer een behoorlijk tijdje geleden dat Laureau nog een Don Niño-album uitgebracht had. Een samenwerking met Luke Sutherland (Mogwai) heeft het solo-project van de singer-songwriter echter nieuw leven ingeblazen.

Heel veel is er evenwel niet veranderd, ondanks de veelvuldige jaren die inmiddels voorbijgetrokken zijn. De muziek van Don Niño is nog steeds dezelfde vertrouwde mix van lo-fi 90s indiepop en zachte folk in de stijl van Nick Drake. Grizzly Bear wordt ook niet onterecht geregeld vernoemd als een iets modernere referentie voor Laureau’s solowerk. Vernieuwend of niet, ‘In The Backyard Of Your Mind’ start best sterk. De eerste drie nummers – ‘Everything Collapsed All Right’, ‘On The Line’ en ‘She’s Resisting’ – zijn immers een mooi staaltje van ’s mans beste kwaliteiten. Laureau heeft nog bijlange niet verleerd hoe een relatief minimalistisch nummer gelift kan worden met interessante arrangementen.

Helaas laat die vakkennis hem niet veel later in de steek, want de rest van de plaat blijkt niet bijzonder opwindend. Don Niño heeft wel vaker geëxperimenteerd met herhaling en een understated geluid, maar de muziek op ‘In The Backyard Of Your Mind’ mist de subtiliteiten die van een dergelijke aanpak kunnen profiteren. De meeste nummers zijn inwisselbaar en laten geen diepe indruk na. Terwijl oude, trouwe fans waarschijnlijk wel wat kunnen aanvangen met dit nieuwe werkje van Don Niño, betwijfelen we ten zeerste dat ‘In The Backyard Of Your Mind’ spannend en fris genoeg is om een nieuw, jong publiek aan te trekken.

Don Niño website

Album verdeeld door Rough Trade