Double Veterans – The Brotherhood of Scary Hair and Homemade Religion: ruwe diamant

door Iris Wyckmans

Less is more is zeker toepasbaar voor Double Veterans. Ze maken duidelijk dat je geen uitgebreide bezetting nodig hebt om veel geluid te maken. De band telt slechts drie koppen, maar niet de minste. Zanger-gitarist Lee Swinnen bewees reeds zijn talent in Tubelight, gitarist Thomas Valkiers en drummer Niels Meukens heb je misschien al eens aan het werk gezien met The Crackups.

Dat dit voor een geslaagde combinatie zorgt bewijzen de jongens op hun debuutalbum met een titel die bijna langer is dan de plaat zelf. ‘The Brotherhood of Scary Hair and Homemade Religion’ telt acht ruwe diamanten van de hardste, wildste soort die het best onder te brengen zijn bij garagerock, een genre waar er gerust nog eens een Belgische band zich aan mocht wagen.

De opener, en meteen ook hun eerste single, ‘Beach Life’ is een echte meezinger die misschien wat doet denken aan The Hickey Underworld. Het past perfect in het zomerse plaatje waar een vrolijke massa al springend luid meebrult op een festival. Helaas voor die meute a is het lied nog geen twee minuten lang. Gelukkig weet de band nog verschillende topnummers uit hun hoed te toveren, zoals ‘Nightshopper’ of ‘Strange Girl’.

Double Veterans heeft ook psychedelische invloeden, onder andere in ‘Messenger Dead Message Alive’. In het begin krijgen we de indruk dat er een rustpunt wordt ingelast, maar even later wordt duidelijk dat de uitdrukking “in het oog van de storm” hier beter past. Het nummer barst uiteindelijk los in een explosie van drum en gitaar.

Toegegeven, de teksten zijn niet al te diepgaand en thema’s zijn misschien ook wat evident, maar daarom moet dit nog geen obstakel vormen. Strakke melodieën, ruige gitaren en een sterke zanger zorgen voor redenen genoeg om op te springen en mee te brullen. Afspraak bij een frisse pint op de festivals.

Double Veterans live zien kan binnenkort onder meer in Opwijk (Nijdrop, 08.05, info & tickets), Veerle (Oorkoorts, 17.05, info & tickets) en Brussel (AB, 30.05, info &  tickets). Check de Facebook-pagina van de band voor meer concerten.

Verdeeld door FONS Records